Mijn zusjes favoriet


Als je spreekt over een stervormige roos-witte waterlelie, kan iedereen zich daar wel wat bij voorstellen. Toch zal de Waterlelie Fritz Junge deze verwachtingen gemakkelijk overtreffen. Ze werd gecreëerd door de firma Stauden Junge in Hameln, Duitsland en is dus helemaal aan ons weertje aangepast.

Waterlelie Fritz Junge heeft oog voor de camera

DSC_0870

De combinatie van de felroze kern met witte uitlopers zorgt voor de mooiste reflecties op het wateroppervlak die een fotograaf zich maar kan wensen.  Ze weet gewoon dat ze knap is en poseert dan ook gewillig.  De prachtige, grote bloemen (zo’n 20 cm) staan graag enkele centimeters boven het wateroppervlak, zodat de buitenste kelkblaadjes naar beneden krullen en zo zachtjes het water kunnen aanraken.  De roze kern van de Waterlelie Fritz Junge zal feller zijn naargelang de zon harder schijnt, waardoor het contrast met de witte uitlopers nog groter kan worden. Daarbij komt nog dat deze waterlelie graag opblijft tot wel 8 uur ‘s avonds, ja, voor een waterlelie is dat écht wel een nachtuil. De bloem van deze waterlelie heeft een lichte anijsgeur en doet het prima als snijbloem.  Je moet ook helemaal niet bang zijn om de bloem af te knippen, je zal zeker en vast mogen genieten van meer dan 1 bloem in je vijver.

 Waterlelie Fritz Junge is ieders favoriet

Gezien de bladeren slechts enkele centimeters groter zijn dan de bloemen, heb je een prachtig evenwicht.  De bladeren zijn effen groen, mooi rond en met open sinus. Als je de plant minder dan 50 cm diep plaatst, is de kans groot dat de bladeren uit het water zullen komen.
Met haar Marliac rizoom weet je ook dat je een goede bloeier en groeier in huis hebt gehaald. Ook Dieter Bechthold beseft de schoonheid van de Waterlelie Fritz Junge en gebruikt deze waterlelie dan ook om enkele mooie kruisingen mee te maken.  Wij begrijpen heel goed waarom!  Ze was trouwens ook waterlelie van het jaar in 2004 volgens de Wassergarten Freunde. Geen wonder dat deze mooie dame het favorietje is van mijn grote zus!
DSC_1175DSC_6448DSC_6372

Teler: Stauden Junge
Ouders: ongekend
Wortelstok: Marliac rizoom
Foto’s