Dieter Bechthold


Dieter Bechthold, Wuppertal, Duitsland, Europa

Nymphaea Pattern Ruby

Gevlekte waterlelie

Ben je een beetje vertrouwd met het waterlelie-wereldje, dan zal de naam Dieter Bechthold zeker een belletje doen rinkelen.  Hij deed iedereen versteld staan met zijn “gestreepte” waterlelie uit 2003, ondertussen al meer dan 10 jaar geleden.  De Nymphaea Pattern Ruby is een rode waterlelie met witte strepen in de bloembladeren.  De bedoeling van Bechthold  was om een rode Nymphaea Arc-en-Ciel te maken.  Maar tot Dieter Bechthold zijn grote verbazing was niet alleen het blad gevlekt, maar ook de bloem.  De waterlelies van Dieter Bechthold zijn amper te vinden in de handel, maar aangezien hij de eerste was om een bloem met vlekken in de bloemblaadjes te veredelen, kunnen we niet anders dan hem hier ook toevoegen.

De eerste waterlelie

Dieter Bechthold is een sociaal wetenschapper van beroep en woont in Wuppertal, Duitsland.  Een klein dorp ten noorden van Köln, dat u misschien kent van de Schwebebahn… Deze zweeftrein uit 1901 legt een traject af van zo’n goede 13 km aan ongeveer 60 km per uur, een ware attractie voor het dorp.  Reeds meer dan 1,5 miljard mensen hebben deze zweeftrein gebruikt om mee over het dorp te zweven, geen last van files, geen last van sneeuw of ijs…maar we dwalen weer wat af.

Voor Dieter Bechthold begon het allemaal zo’n 80 jaar later, in 1981. Toen kon hij voor het eerst een kleine waterpartij aanleggen in zijn tuin, de zoektocht naar de ideale waterlelie voor zo’n kleine vijver, kon beginnen. Het werd uiteindelijk de Nymphaea Laydekeri Purpurata, die hij kocht  bij Jurgen & Robert Peter in Solingen. Later echter, bleek het niet om een Laydekeri Purpurata te gaan, maar om een  Nymphaea Froebeli. Ook een kleine, rode variëteit, dus geen probleem voor zijn vijvertje.

Nymphaea Froebeli
Nymphaea Escarboucle

Natuurlijk blijft het niet bij eentje

Nog eens zo’n 15 jaar laat kreeg Dieter Bechthold de gelegenheid om een grotere vijver aan te leggen die plaats bood aan zo’n 20 waterlelies.  Opnieuw begon er een heuse  zoektocht naar de juiste variëteiten, deze keer met behulp van het boek “Seerosen für den Gartenteich” van Egon Petrowsky.
Zijn eerste stop werd de Firma Oldehoff  waar hij er drie kocht, namelijk de Nymphaea Escarboucle, de Nymphaea Pygmaea Alba en de Nymphaea William Falconer.
Bij een later bezoek aan de Gärtnerei Stauden Junge kocht hij ook nog eens een Nymphaea Rosennymphe, een Nymphaea Hermine en uiteindelijk een Nymphaea Fritz Junge.
Van Robert Peter uit Solingen kocht hij onder andere de Fire Crest, James Brydon , Rose Arey en nog enkele andere.
Van vrienden kreeg hij dan weer de Nymphaea Masaniello en de Pöstlingberg.  Sommige variëteiten kon hij niet behouden, andere had hij slechte ervaringen mee zoals de Nymphaea Sioux, Indiana en Berthold.  
Dieter Bechthold kocht ook enkele Amerikaanse variëteiten aan bij Karl Wachter en bij Eberhard Schuster, waaronder Perry’s Fire Opal. Zijn vijver raakte stilaan gevuld.:-)

Zijn favorieten

Zijn lievelingetjes werden de Nymphaea James Brydon (door haar weelderige bloei en mooie kleur) en de Fritz Junge (door haar mooie bloemvorm).  Bij de nieuwere Amerikaanse hybriden kon Perry’s Fire Opal rekenen op zijn volledige goedkeuring, elke nieuwe bloem vond hij het wachten waard.

Dieter Bechthold wist uit de literatuur dat de meeste waterlelies steriel zijn en groot was dus zijn verbazing toen hij in 1996 zaad zag bij de Fire Crest.  Deze 30 zaadjes waren niet zo spectaculair en hij hield er dan ook maar 2 plantjes van over, namelijk de Lilofee en de Matscho.  Al gauw stelde Dieter Bechthold vast dat niet alleen de Fire Crest, maar ook de Rose Arey en de Fritz Junge zaad produceerden.  In 1998 begon hij zich dan écht bezig te houden met het kruisen van waterlelies.  Hij bond plastic zakjes rond de bevruchte bloemen en eind augustus begin september werden deze naar binnengehaald in de serre.  Ze werden in bloempotten gezet met zo’n 4 cm aarde en 2 à 4 cm water erboven en de zaailingen  konden beginnen groeien.  In april of mei van het daaropvolgende jaar begonnen ze te kiemen in de serre.  Dieter Bechthold  had maar een kleine serre en sommige zaailingen kwamen dan ook op de vensterbank in huis terecht (tiens, dat gevoel ken ik), waardoor ze al in februari begonnen te kiemen.  Wanneer de zaailingen in juni 2 à 3 drijvende bladeren hadden, werden ze in 9×9 cm potten geplant, in metserskuipen gezet en lekker warm in de serre verder vertroeteld.

Nymphaea Fire Crest
Nymphaea Zores

Teveel planten te weinig tijd

Zijn selectie, je kan de hele lijst hieronder bekijken, uit deze zaailingen deed hij instinctief, meestal op basis van groei, bladvorm en kleur.  Volgens hem is er een samenhang tussen blad en bloemvorm.  Bladeren met wijd open sinus hebben stervormige bloemen, bladeren met een overlappende sinus hebben meestal kopvormige bloemen.  Het duurt gemakkelijk 2 à  3 jaar eer je de eerste bloem te zien krijgt, op dat moment worden ze in 10 liter potten geplant en buiten gezet. Sommige worden ook rechtstreeks in metserskuipen geplant en zo in de tuin gezet, want ook de vijver werd stilaan te klein.  Na enkele jaren beslist hij dan of de plant de moeite loont om te houden en verder te kweken. Dieter Bechthold gaat vooral  op zoek naar bloemen met een late openingstijd, liefst goed bloeiend en lang in het seizoen en natuurlijk ook nieuwe kleuren spreken hem aan. De bloeivorm maakt hem niet zoveel uit, maar hij heeft wel een lichte voorkeur voor grote stervormige bloemen.

De meeste lijken sterk op de moederplanten en zijn dan ook niet vernieuwend genoeg, die geraken op de mesthoop of geeft hij weg aan vrienden.  Maar soms werd Dieter Bechtold toch aangenaam verrast, zoals met de Pattern Ruby of de Potzblitz.
Dieter Bechthold heeft samen met Harro Hieronimus het boek “Seerosen-Blütenzauber im Gartenteich” geschreven. Zeker de moeite waard indien je een woordje Duits verstaat, maar anders eigenlijk ook, al was het maar voor de 350 prentjes 🙂
Hier heb je de lijst van variëteiten die Dieter Bechthold op zijn website heeft staan,  zoals je kan zien is hij al enkele jaren gestopt met kruisen en zijn kruisingen zijn ook  niet te koop op enkele na.  Dieter is namelijk een hobbykweker en het ontbreekt hem dan ook aan tijd om al zijn zaailingen uit te planten en te propageren Spijtig, want er zitten een paar mooie, intrigerende planten bij. Hiernaast een foto van onze favoriet, Nymphaea Zores.

  1. Nymphaea Alibaba 1999 N. Fritz Junge x N. William Falconer
  2. Nymphaea Kleiner Muck 1999 N. candida x N.Rose Arey
  3. Nymphaea Lilofee 1999 zaailing Firecrest
  4. Nymphaea Matscho 1999 zaailing Firecrest
  5. Nymphaea Ave 2000
  6. Nymphaea Bella Vista 2000 N. Rose Arey x N. Perry’s Fire Opal
  7. Nymphaea Fatima 2000 N. candida x N. Rose Arey
  8. Nymphaea Holla 2000
  9. Nymphaea Juchhu 2000 N. Perry’s Fire Opal x N. Wow
  10. Nymphaea Oho 2000 N. Perry’s Fire Opal x N. Wow
  11. Nymphaea Potzblitz 2000 N. Perry’s Fire Opal x N. Wow
  12. Nymphaea Rosemarie 2000
  13. Nymphaea Rotkäppchen 2000 N. Perry’s Fire Opal x N. Wow
  14. Nymphaea Viva 2000
  15. Nymphaea Agape 2001
  16. Nymphaea Brio 2001
  17. Nymphaea Eros 2001 N. Perry’s Fire Opal x N. Wow
  18. Nymphaea Fruchtriese 2001 N. Potzblitz x N. Peter Slocum
  19. Nymphaea Liliput 2001  Zaailing N. Rose Arey
  20. Nymphaea Ludus 2001
  21. Nymphaea Lumos 2001 N. Potzblitz x N. Peter Slocum
  22. Nymphaea Milchstrasse 2001
  23. Nymphaea Rosenrot 2001
  24. Nymphaea Schnuppe 2001 zaailing N. Matscho
  25. Nymphaea Sterntaler 2001 N. Rose Arey x N. William Falconer
  26. Nymphaea Belami 2002  Rotkäppchen x N. Perry’s Fire Opal
  27. Nymphaea Bola 2002
  28. Nymphaea Lampion 2002 zaailing N. Potzblitz
  29. Nymphaea Lonesome Star 2002  N. candida x N. Arc-en-Ciel
  30. Nymphaea Luzifer 2001
  31. Nymphaea Sensea 2002 zaailing Potzblitz
  32. Nymphaea Zores 2002 N. Wow x N. Potzblitz
  33. Nymphaea Ad Ada 2003 N. Liliput x N. tetragona
  34. Nymphaea Ade 2003 N. arc-en-Ciel x N. Rotkäppchen
  35. Nymphaea Agape 2003 N. Perry’s Fire Opal x N. Wow
  36. Nymphaea Allotria 2003 N.tetragona x N. Maurice Laydeker
  37. Nymphaea Bravo 2003 Zaailing N. Fritz Junge
  38. Nymphaea Fried Egg 2003 N. Arc-en-Ciel x N. Rotkäppchen samenwerking met Christian Meyer
  39. Nymphaea Mellow Medley 2003 N. Arc-en-Ciel x N. Potzblitz
  40. Nymphaea Montevideo 2003 N. Wow x N. Rotkäppchen
  41. Nymphaea Outlook 2003 N. Arc-en-Ciel x pollenmix
  42. Nymphaea Pattern Ruby 2003 N. Arc-en-Ciel x N. Rotkäppchen
  43. Nymphaea Sputnik 2003 N. Arc-en-Ciel x N. Rotkäppchen
  44. Nymphaea Tamina 2003 N. Arc-en-Ciel x N. Rotkäppchen
  45. Nymphaea Velo 2004
  46. Nymphaea Ad Ada 2006 hybrid of tetragona
  47. Nymphaea Happy 2006 hybrid of helvola
  48. Nymphaea Maestoso 2006
  49. Nymphaea Patchwork 2006

Op 5 juli 2003 heeft hij een voordracht over het kruisen van waterlelies gegeven in Walderbach voor de “Gesellschaft der Wassergarten”, deze kan je op zijn website lezen.  Op 24 juli 2005 werd er bij Dieter thuis gefilmd voor het programma “Gartengeschichten” op  WDR.  8 uur werd er gefilmd om uiteindelijk zo’n 10 minuten uit te zenden. Die dag werd ook de Nymphaea Tamina gedoopt, naar de presentatrice van het programma.

De website van Dieter Bechthold.

Ook op de website van Victoria-adventure kan je zijn waterlelies bekijken.