Stauden Junge sinds 1896


Stauden Junge, Hameln, Duitsland, Europa

Nymphaea Rosennymphe

Stauden Junge: Hoofdstuk 1 er was eens…

Het sprookje van deze kwekerij begon in 1896. Toen Heinrich Junge een vaste planten en dahliakwekerij begon in Hameln, niet zo ver van Hannover in Duitsland. We hebben het dan natuurlijk over het waterlelie-sprookje, niet over dat van de rattenvanger van Hameln. Ook Heinrich Junge schreef zijn eigen verhaal, namelijk het paperback Seerosen und andere Wasserpflanzen für die Kultur im Freien in 1911. Hierin geeft hij meer uitleg over het kweken van waterlelies, begin 20ste eeuw, dit boek is ondertussen zeer zeldzaam maar u kan het wel downloaden op de website van Stauden Junge.
Zijn belangrijkste prestatie, voor ons dan toch, is natuurlijk het creëren van de Nymphaea Rosennymphe in 1911. Een zeer goede waterlelie voor het koudere, regenachtige Europa.

Stauden Junge: Hoofdstuk 2 ze trouwden…

Zoals het sprookje betaamt, gaat de zaak over van ouder op kind.
Heinrich Junge trouwde en kreeg een zoon Georg Friedrich Junge, die de zaak overneemt na de Tweede Wereldoorlog. In die periode komt de tweede belangrijke waterlelie tot stand, de Nymphaea Fritz Junge. Eén van onze lievelingswaterlelies, omdat ze het heel goed doet in België. Mooie, grote bloemen die het licht prachtig opvangen.

Nymphaea Fritz Junge
Nymphaea Rosennymphe

Stauden Junge: Hoofdstuk 3 ze kregen kinderen…

Ook dit hoort in elk klassiek sprookje thuis. Dochter Gisela Junge trouwt op haar beurt met Hans Friedrich Großmann en samen verhuizen ze in 1970 de firma naar de stadsrand van Hameln, waar ze nog steeds is gevestigd. Vanaf 2007 is de firma dan ook volledig van het koppel. Het bedrijf is zo’n 3 hectare groot, waarvan 1200 m2 naar serres gaat. Er worden een 20-tal mensen tewerkgesteld in deze kwekerij. Men is zich gaan specialiseren in filterplanten, planten voor groendaken, voor rivierbeddingen en ook in variegata planten.

Stauden Junge: Hoofdstuk 4 en toen was het verhaaltje uit…

Aangezien er wordt gesproken over 1000 plantsoorten, gaat de interesse van deze kwekerij niet echt meer naar waterlelies. Met slechts 50 variëteiten, is dit zeker niet hun hoofdbezigheid en ik vermoed ook niet dat ze nog nieuwe variëteiten op de markt zullen brengen, maar het sprookje kan natuurlijk altijd een vervolgverhaaltje krijgen…

Nymphaea Fritz Junge