U vraagt, zij kruisen.


Ernst Epple Nurseries: U vraagt, zij kruisen

DSC_7967

Dat de Nymphaea Ernst Epple Sr. een kruising is van de Nymphaea Gloire du Temple sur Lot, zal u bij het zien van deze waterlelie niet echt verbazen.
Door deze topwaterlelie te kruisen met de Nymphaea Maxima heeft de Duitse firma Epple Nurseries, een perfect witte Gloire du Temple sur Lot tot stand gebracht. Voor de mensen die afgeschrikt werden door de lichtroze kleur van de GdTsL is er dus nu deze topper, u vraagt, zij kruisen.
Met haar tuberosa wortelstok, heeft deze Ernst Epple Sr. toch wat meer tijd nodig om zich te ontwikkelen dan de GdTsL. Doch één keer je dat stadium voorbij bent, zo’n 3 jaar later dus, kan je ten volle genieten van deze mooie witte dubbele bloem.

Ernst Epple Sr: Geen 4 maar 12 kelkblaadjes

DSC_6635

Door de meerdere bloemblaadjes (een 50-tal) maar vooral door het uitzonderlijk aantal kelkblaadjes (8+4) komt deze Nymphaea Ernst Epple Sr. ook open in laagjes, zoals de Gloire du Temple sur Lot.  Zoals je wel weet, gaat een waterlelie dagelijks open en toe. Hoe meer bloem- en kelkblaadjes hoe meer energie het echter kost om open te komen. Dat wil zeggen dat het ten eerste langer duurt eer deze waterlelie volledig openkomt. Ten tweede dat deze Ernst Epple Sr. veelal de energie ontbreekt om volledig toe te gaan ‘s avonds en je dus soms de hele nacht kan genieten van deze schoonheid.
Deze bloemen worden tot 18 cm groot, hebben een aangename reuk en zonnen mooi op het water.

 Tot wel een metertje diep

DSC_4299


De mooie groene, ronde bladeren met hun golvende randen zijn nog groter dan die van de Gloire du Temple sur Lot en kunnen gemakkelijk 30 cm groot worden. De plant heeft graag voldoende ruimte en zo’n anderhalve à twee vierkante meter wateroppervlakte vindt ze zeker niet te veel.  Je kan haar tot 1 meter diep planten, maar wij vinden 80 cm wel meer dan genoeg. Het is een waterlelie voor iemand die voldoende ruimte en tijd heeft om haar tot haar volle recht te laten komen.

Teler:  Eplle Nurseries

Ouders: Nymphaea Maxima x Nymphaea Gloire du Temple sur Lot

Wortelstok: Tuberosa rizoom