L’Etang de Fontmerle


L’Etang de Fontmerle werd ook vernoemd in het boek van Yann Mumber. Deze vijver huisvest de belangrijkste kolonie lotus in heel Europa.

Natuurlijk of artificieel?

L'Etang de Fontmerle
L’Etang de Fontmerle

Er is wel wat om te doen om deze tuin. De lotussen zijn hier logischerwijze niet natuurlijk gegroeid, maar geplant in de jaren ’60.  En dat zorgt dan ook voor voer voor discussie.  Het wordt gepromoot als een prachtig stuk natuur en zelf vind ik dat ook wel.  De tuin is gratis te bezoeken en wordt dan ook volop gebruikt als een plaats om met kind en of hond te gaan wandelen.  Ik vind het wel altijd leuk wanneer tuinen ook daadwerkelijk worden bezocht door de plaatselijke bevolking. Dat is hier zeker het geval.
De lotussen bloeien daar van juli tot september en kunnen een bladgrootte van 50 cm bereiken met bloemen van 25 cm.  De vijver zelf is zo’n 3 hectare groot, niet slecht dus voor een ochtendwandeling of jog.

Uitheemse dieren

Nelumbo @ L'Etang de Fontmerle
Nelumbo @ L’Etang de Fontmerle

Een tweede discussie gaat over de waterschildpadden.  Zoals je je wel kan inbeelden dachten vele eigenaars dat hun schildpadje het perfecte leven tegemoet ging in deze prachtige vijver.  Ze hadden gelijk natuurlijk, maar dat zorgt er wel voor dat er een overbevolking is van deze mooie, maar vraatzuchtige dieren.  Ze overwinteren ook perfect in de vijver, zolang ze zich niet kunnen voortplanten, zal dit probleem zich zelf wel oplossen.  Indien er ook eindelijk dat verbod op het importeren van alle waterschildpadden komt natuurlijk. Zoals u wel weet, zijn roodwangschildpadden hierdoor al een hele tijd verboden, daarom importeert men nu geelwangen…. tja!

Eenden @ L'Etang de Fontmerle
Eenden @ L’Etang de Fontmerle

De vijver biedt ook een toevluchtsoord voor meer dan 70 verschillende soorten vogels.  Ook dat geeft ons dan eerder het gevoel dat dit al bij al een mooi stuk natuur is, gecreëerd weliswaar, maar toch mooi en nuttig.