Semiwon Botanical Garden


Onze allereerste Koreaanse botanische tuin was onmiddellijk een schot in de roos.  Via onze collega Chris Song hadden we al meerdere foto’s gezien van deze Semiwon Botanical Garden.  We waren dus zeer benieuwd om dit pareltje in het écht te zien.

Lotussen & bergen

Lotus & Mountains @ Semiwon
Lotus & Mountains @ Semiwon

Zoiets kan natuurlijk flink tegenvallen, maar dat was gelukkig hier niet het geval. Het is iets meer dan een uurtje rijden van Seoul, perfect dus voor een heen-en weer tripje! We waren uitgebreid verwittigd dat er geen lotusbloemen meer zouden zijn zo laat op het seizoen. Maar ik dacht dat een massa aan verdorde lotusbladeren mij evengoed zou kunnen bekoren.
Een enorme tegenvaller werd dat.  De bladeren stonden allemaal nog prachtig groen en je zag gewoon dat de bloemen nog maar net uitgebloeid waren. Dan denk je toch bij jezelf, verdorie, waren we nu toch een paar weken vroeger gekomen…tja, een mens is nooit tevreden zeker…

Hoe dan ook, een zee aan lotussen met op de achtergrond bergen, het blijft een spectaculair zicht. We werden er toch even stil van en wilden gewoon genieten van deze prachtige natuur. En toen waren we de botanische tuin zelf nog niet binnen gegaan, hoge verwachtingen dus.

Tropische waterlelies

Semiwon Botanical Garden
Semiwon Botanical Garden

De mooiste manier om Semiwon Botanical Gardens dan écht te betreden is via de prachtige pontonbrug, dit zou de achterkant zijn, maar we weten absoluut niet waarom.  Deze mooie brug is zeker de moeite waard om even op stil te staan en naar het meer en de bergen en natuurlijk de lotussen te kijken.

De botanische tuin zelf dan, nou, die is zeker en vast de moeite, zelfs in de herfst. Ook al ben ik geen enorme kenner van tropische waterlelies, een tuin waarin zowel de oude klassiekers als de nieuwigheden terug te vinden zijn, doet me toch altijd wel iets. Er was een fotowedstrijd aan de gang toen wij op bezoek waren, geen idee of net daarom alles er piekfijn bij lag, maar we vermoeden eigenlijk dat het er altijd zo is.  We waren gelukkig vrij vroeg en de nachtbloeiers stonden ook nog te pronken.  De dagbloeiers werden langzaamaan wakker om hun dag te beginnen.  Voor de eerste keer zagen we ook de zeer mooie Nymphaea Purple Joy, later bleek dat deze dame in bijna elke botanische tuin in Zuid-Korea een plaatsje heeft veroverd.

Aussie’s & Victoria’s

Aussies @ Semiwon Botanical Garden
Aussies @ Semiwon Botanical Garden

De waterlelie collectie hier is in elk geval impressionant en daarbij staan ze er nog netjes verzorgd bij ook. Er zijn tal van verschillende Aussies en er is natuurlijk ook de Victoria.  De vijvers zijn mooi aangelegd met hier en daar een waterspel, ook rondom de vijvers werd aandacht besteed aan aankleding. Zuid-Korea probeert heel milieubewust te zijn en afval wordt dan ook regelmatig herleid tot kunst. Hier vonden we het in elk geval geslaagd.
Wat verderop is er een pad, letterlijk tussen de lotussen en we kunnen ons voorstellen dat dit in de zomer de foto-spot is van de tuin.
Natuurlijk is er nog heel wat te zien in deze botanische tuin, we liepen dan ook langs nog tal van mooie plekjes, maar hadden iets te weinig tijd om de volledige tuin te verkennen.

Kunst & eten

Lekkernijen met lotus
Lekkernijen met lotus

Tenslotte gingen we ook nog even langs in het museum, waar een prachtige foto collectie hing, foto’s gemaakt in Semiwon zelf. We kregen bij elke foto een uitgebreide uitleg van de Koreaanse fotografe en een beknopte vertaling van de gids 🙂 Er stonden een paar adembenemend mooie foto’s van lotussen tussen, je kan haar blog checken op http://arumdree.blog.me
Aan de in- of uitgang verkopen ze ook allerlei lekkernijen met lotus ingrediënten, lekkere snacks voor tussendoor, spijtig genoeg moet je deze in de ijskast bewaren en degene die we dan ook meenamen naar België waren voor de vuilbak. We raden dan ook aan om gewoon ter plaatse van al het lekkers te genieten…