Parc de la Tête d’Or


Parc de la Tête d’Or, Lyon, Frankrijk, Europa

Parc de la tête d'or

Voor iedereen

De bedoeling van deze trip was om alle plaatsen waarover Yann Mumber in zijn boek Lotus sprak, te bezoeken.  
De eerste op de lijst was Parc de la Tête d’Or in Lyon.

Een immens groot domein dat gratis toegankelijk is en daardoor ook écht wordt gebruikt door de mensen van Lyon.  Je ziet er ouders met kinderen, jeugd, maar evengoed werkende mensen die hun lunch komen nuttigen tijdens de pauze.   Dat zorgt er voor dat dit domein een zeer aangename sfeer heeft en het lijkt me ook waarvoor een botanische tuin zou moeten dienen.

Er is trouwens ook een zoo aanwezig maar die hebben we volledig links laten liggen. Wij wilden vooral weten wat Yann Mumber zo bijzonder vond aan deze tuin. We vermoeden dat het vooral het botanische gedeelte is…

Sprookjesachtige serre

We kwamen al snel bij de mooie oude ronde serre.  Deze is omgeven door een prachtige boord waterplanten, waaronder natuurlijk ook lotussen.  De meeste waren spijtig genoeg al uitgebloeid, zoals de Nelumbo Osiris en Nelumbo Chawan Basu.  Deze prachtige witte lotus was wel nog present.

In de serre zelf dan, staat natuurlijk de Victoria te pronken. Ondertussen kennen we dat al, een mooie ronde serre, 9 kansen op 10 dat er een Victoria in staat. Maar dat maakt het daarom niet minder magisch. Kijk maar eens hoe feeëriek deze foto wel is… Men koos hier voor de wondermooie Victoria cruziana.
Bij deze dame, stonden ook enkele Nymphaea. De minder gekende nachtbloeier, Nymphaea Jupiter, stond prachtig maar spijtig genoeg niet open, daarvoor was het nog te vroeg of al te laat. Het is maar hoe je het bekijkt.
En natuurlijk mogen we de Euryale ferox aan de zijkanten van de serre niet vergeten, hier spijtig genoeg niet op de foto.

Parc de la tête d'or
Parc de la tête d'or

Waarom al die serres als het ook zonder kan?

Deze tuin biedt nog enkele mooie en vooral gezellige vijvers met waterlelies en lotussen.  Het is dus zeker de moeite om er een rustig dagje van te maken en waarom ook niet even te picknicken?

Op de foto hiernaast zie je één van deze vijvers, hier met een mooie populatie van Nymphaea Conqueror, maar op de achtergrond ook zo maar eventjes een Victoria en op de voorgrond een Euryale ferox. Wie heeft er nog serres nodig…

Over serres gesproken, één van de gekendste plaatsen in Parc de la Tête d’Or is natuurlijk de mooie serre.  Deze vind je overal terug in de brochures of websites over deze tuin.