Parc de la Tête d’Or


De bedoeling van deze trip was om alle plaatsen waarover Yann Mumber in zijn boek Lotus sprak, te bezoeken.  De eerste op de lijst was dan ook Parc de la Tête d’Or in Lyon.

Groene oase

Parc de la Tête d'Or
Parc de la Tête d’Or

Een immens groot domein dat gratis toegankelijk is en daardoor ook écht wordt gebruikt door de mensen van Lyon.  Je ziet er ouders met kinderen, jeugd, maar evengoed werkende mensen die hun lunch komen nuttigen tijdens de pauze.   Dat zorgt er voor dat dit domein een zeer aangename sfeer heeft.  Er is trouwens ook een zoo aanwezig maar dat hebben we volledig links laten liggen. Wij wilden vooral weten wat Yann Mumber zo bijzonder vond aan deze tuin. We vermoeden dat het vooral het botanische gedeelte is…

Lotussen

Parc de la Tête d'Or Lyon
Parc de la Tête d’Or Lyon

We kwamen al snel bij de mooie oude ronde serre.  Deze is omgeven door een prachtige boord waterplanten, waaronder natuurlijk ook lotussen.  De meeste waren spijtig genoeg al uitgebloeid, zoals de Nelumbo Osiris en Nelumbo Chawan Basu.  Deze prachtige witte lotus was wel nog present.

Victoria

Victoria
Victoria

In de serre dan, staat natuurlijk de Victoria te pronken. Ondertussen kennen we dat al, een mooie ronde serre, 9 kansen op 10 dat er een Victoria in staat.  Hier heeft men gekozen voor de Victoria cruziana.
Bij deze dame, stonden ook enkele Nymphaea dag- en nachtbloeiers.
En natuurlijk mogen we de Euryale ferox aan de zijkanten van de serre niet vergeten.

Serres @ Parc de la Tête d'Or
Serres @ Parc de la Tête d’Or

Deze tuin biedt nog enkele mooie en vooral gezellige vijvers met waterlelies en lotussen.  Het is dus zeker de moeite om er een rustig dagje van te maken en waarom ook niet even te picknicken?

Eén van de gekendste plaatsen in Parc de la Tête d’Or is natuurlijk de mooie serre.  Deze vind je overal terug in de brochures of websites over deze tuin.
Op de foto hiernaast begrijp je onmiddellijk waarom, sterk staaltje architectuur, deze serres.