Noriyuki Kato


Noriyuki Kato, Tokyo, Japan, Azië

Noriyuki Kato

5 jaar later

Het heeft ons bijna 5 jaar gekost om dit artikel tot een goed einde te brengen.  Neen, we hebben natuurlijk geen vijf jaar lang zitten schrijven. Maar het is ondertussen wel al 5 jaar geleden, in 2012, dat we onze vriend Noriyuki Kato leerden kennen.
We ontmoeten elkaar in Texas tijdens het WWALA symposium.  Eens te meer, werd het nut van een dergelijk symposium bewezen.  Want we denken niet dat Noriyuki een reisje naar het verre België had gepland en wijzelf hadden ook geen planen om Japan te bezoeken.  Waar anders dan in de IWC in San Angelo, Texas, hadden we deze fantastische Japanse kweker kunnen ontmoeten?
Het interview duurde zo lang, omdat het Engels natuurlijk bij geen van ons beide onze moedertaal is, hetgeen een interview altijd wel ietsje moeilijker maakt.  Maar, hier is het dan toch, we hopen dat jullie er evenveel van  genieten als wij tijdens de voorbereidingen.

Japanse zoetjes

Noriyuki Kato groeide op in een Japanse banketbakkerij, waar ze de prachtige “Wagashi” maken.  Neen, ik had nog nooit overt gehoord vooraleer ik aan dit artikel begon 🙂
Ondertussen heb ik er al heel wat over opgezocht en ik zou deze stukjes kunst maar al te graag eens proeven, hoewel ze eigenlijk zo mooi zijn dat ik ze amper zou durven aanraken.  Het is een traditioneel Japans gebakje, gemaakt van mochi (rijstgerecht), azuki bonen pasta en fruit…en het ziet er betoverend lekker uit!

Deze zoetigheidjes spelen een belangrijke rol in de zo gekende traditionele Japanse thee ceremonies. Waarom?  We vonden een perfecte omschrijving op de volgende website: http://epicureandculture.com/sweet-japan-what-is-wagashi/
Om geen nuances verloren te laten gaan, laten we dit stukje toch maar in het Engels staan.
“It is very important that the guest feels welcome during these ceremonies in accordance with the season. Wagashi not only adds sweetness to the palate to combat the bitterness of the green tea, but is also made to reflect the season, i.e. maple leaf shapes for fall and plum flower designs for spring. In essence, it’s not just a dessert, but an art.”
We couldn’t say it more accurate.

Wagashi © Noriyuki
Noriyuki Kato @iWC

Noriyuki: de fotograaf

Het is wel heel duidelijk dat Noriyuki opgegroeid is tussen bloemen en kunst en het is dan ook geen verrassing dat hij die schoonheid wou vastleggen op papier 🙂 of misschien beter gezegd sd-kaartje.
In 2001 startte hij zijn eigen grafische design bureau op, Studio Home Design, genaamd.  Deze studio ligt  in Yokkaichi.  Hij is niet alleen de art director, maar hij maakt ook al het fotografische materiaal zelf. Zoals ook wij weten, een goed design heeft goede foto’s nodig en vice versa.

Hoe kwam hij er toe om foto’s van waterlelies te nemen als hobby?

“One day, when I dropped by a flower shop for a certain coverage, a salesclerk recommended tropicals casually.  I was enchanted by them and I thought I could encounter the subject which I really wanted to  photograph. The waterlily, her richness in color comes up from shinning surface vigorously as if it repels brilliant rays of the sun.”

Under sunlight changing every second, he looks into a viewfinder in order to capture its strong hold on life and delicate figure.

Noriyuki gebruikt verschillende types camera’s om zijn doel te bereiken, je ziet hem veelal met een Canon, maar hij werkt evengoed met Phase One’s… Elk uur van de dag is voor hem ideaal om foto’s van waterlelies te maken, waterlelies veranderen constant doorheen de dag en elk moment heeft zo zijn eigen charme..

Nymphaea Black Princess
Nymphaea Miroku

Waarom wij fan zijn van zijn werk?

Noriyuki slaagt er altijd zo goed in om de schoonheid van waterlelies vast te leggen op zijn eigen unieke, maar tevens eenvoudige manier.
Elke foto focust op de waterlelie, het is bijna een ode aan de eenvoudige pracht van de bloem.
Nog meer omdat Noriyuki er de voorkeur aan geeft om foto’s te maken van eenvoudige waterlelies, niet te veel bloemblaadjes, niet te druk.
Daarom ook is hij zo’n fan van de species en we moeten toegeven dat er gerust wat meer foto’s van de verschillende species mogen zijn.
Zie hier de prachtige foto links, een perfect voorbeeld van zijn kunnen als fotograaf, kweker en ja, baas 🙂

Noriyuki: de veredelaar

Natuurlijk is Noriyuki niet alleen een fantastische fotograaf, hij is ook nog eens een briljant waterlelie veredelaar.

Wij zijn altijd benieuwd naar de allereerste waterlelie die zo’n kweker ooit heeft gekocht.  We vragen dit dan ook bij elk interview en het resultaat is bijna altijd hetzelfde:  een fout gelabelde plant of eentje zonder naam.
Noriyuki kocht zijn allereerste waterlelie, een kleine winterharde, naamloze dame, bij de plaatselijke florist.
We vinden het altijd intrigerend dat deze naamloze of fout gelabelde planten toch het hart van de kwekers kunnen winnen.  Zodanig dat ze gefascineerd geraken door waterlelies en starten met het verzamelen en zelfs kweken van verschillende variëteiten.

Deze éne naamloze waterlelie groeide uit tot een collectie van meer dan 300 variëteiten.  Zoveel heeft Noriyuki er ondertussen verzameld.  De lijst van species (zijn specialiteit) bevat maar liefst meer dan 70 namen.
En tenslotte heeft hij natuurlijk ook zijn eigen variëteiten, zoals je kan zien in de lijst hieronder, meer dan 30 alreeds.  Natuurlijk heb je een massa aan zaailingen nodig om tot goede variëteiten te komen, Noriyuki heeft dan ook meer dan 300 zaailingen die elk jaar bloeien

Facilities
Facilities
  1. Nymphaea Jonathan 2016
  2. Nymphaea Hagoromo 2016
  3. Nymphaea Habutae 2016
  4. Nymphaea Yako 2016
  5. Nymphaea Bonten 2016
  6. Nymphaea Ochobo 2016
  7. Nymphaea Eyelashes 2015
  8. Nymphaea Shizuku 2015
  9. Nymphaea Pucchi 2015
  10. Nymphaea Drops 2015
  11. Nymphaea Purin 2015
  12. Nymphaea Ten 2015
  13. Nymphaea TenTen 2015
  14. Nymphaea Ichigo 2015
  15. Nymphaea Kamuro 2015
  16. Nymphaea Asagi 2014
  17. Nymphaea Akane 2014
  18. Nymphaea Sabao 2014
  19. Nymphaea Nasubi 2014
  20. Nymphaea Sakura 2014
  21. Nymphaea Ring Pop 2014
  22. Nymphaea Miyabi 2nd 2014
  23. Nymphaea Mizore 2014
  24. Nymphaea Rakugan 2014
  25. Nymphaea Temari 2013
  26. Nymphaea Poppy 2013
  27. Nymphaea Purin
  28. Nymphaea Giyaman2013
  29. Nymphaea Vidro 2013
  30. Nymphaea Miroku 2013
  31. Nymphaea Haku 2013
  32. Nymphaea Julie 2012
  33. Nymphaea Salie 2012
  34. Nymphaea Miyabi 2012
Noriyuki Kato

Hoe zou de perfecte waterlelie eruit zien voor jou?

“I would like to create a waterlily with a clear concept and originality. They have to be easy to cultivate, so more people will be able to grow them at home.”
Hij gebruikt enkel species (die hij zelf heeft verzameld uit het wild) om zijn schoonheden te creëeren en hij kiest ze ook heel specifiek in functie van wat hij wil bereiken.

We kunnen alleen zeggen dat Noriyuki even attent is in zijn dagelijks leven als in het kruisen van waterlelies.  Hij wil dan ook dat zoveel mogelijk mensen de schoonheid van zijn waterlelies kunnen aanschouwen, in het echt of op papier!

Ontdek Noriyuki’s  websites

Noriyuki waerlelies, Miroku-lab
Noriyuki fotografie

Ontdek Noriyuki’s boek

Ja, Noriyuki Kato heeft zijn eigen design bedrijf, hij is fotograaf en hij kweekt waterlelies.  Maar daar stopt het niet, he heeft ook nog eens een boek geschreven over hoe je waterlelies moet verzorgen, met natuurlijk prachtige foto’s van de meester zelf! De naam van het boek is: Sodatete mitai utsukushi suiren : Chisana hachi ya beranda demo tanoshimeru en je kan het hier kopen. Ja, het is in het Japans, neen, wij kunnen het niet vertalen, maar de foto’s alleen al zijn de moeite waard 🙂

Noriyuki Book