Le Jardin Nelumbo / Yann Mumber


Le Jardin Nelumbo, Martigues, Frankrijk, Europa

Yann Mumber

Yann Mumber

De piraat

Ik was altijd al een fan van Yann Mumber zijn enthousiasme voor het vak.

Hij is iemand die dit werk doet uit passie en zeker niet voor het geld. Zijn website maakt onmiddellijk duidelijk dat Yann Mumber iemand is die zijn kennis wil delen en dat was ook het gevoel dat we kregen toen we hem in augustus 2017 bezochten.
Kijk maar naar de foto met zijn Victoria Longwood hybrid F1, die zegt genoeg niet?

Yann Mumber leeft en ademt planten en in het bijzonder waterplanten en heel specifiek Victoria en lotus. Maar Yann Mumber houdt ook van magie, van piraten en Disney. Het hoort ook wel allemaal samen, de waterpartijen zijn toch meestal de meest sprookjesachtige stukken van een tuin.

Op avontuur

Yann Mumber werd geboren op 4 januari 1976 te Marseille, de tweede grootste stad in Frankrijk.
Zijn overgrootmoeder werd geboren in Madagascar, waardoor binnen de familie gezegd wordt dat ze nakomelingen zijn van piraten.  Een mythe weliswaar, of toch niet? Er zijn meerdere elementen in de tuin die ons toch doen twijfelen…

Yann lijkt in elk geval niet onmiddellijk een thuishaven te vinden en dobbert verder op zoek om meer kennis te vergaren.
Hij ging verder studeren in Lambesc, een hele kleine stad met 30 x minder inwoners dan Marseille.  Tenslotte vertrok hij naar Zwitserland om daar in 2003 als ingenieur in speciale producties en horticultuur af te studeren.
Ook piraten komen uiteindelijk aan land en 6 jaar later, in 2009 vestigt Yann zich terug dichter bij zijn geboorteplaats.  Hij start Le jardin Nelumbo in Martigues op slechts een uurtje rijden van Marseille.
En zijn échte avontuur begint.

Piraat @Le Jardin Nelumbo
Nymphaea Attraction

Zijn eerste verborgen schat

Elke keer wanneer ik denk dat ik de vraag in een volgend interview beter niet meer stel, krijg ik zo’n verrassend antwoord dat ik weer van gedacht verander. Toen we peilden naar de eerste schat van deze kleine piraat, gaf het antwoord, de alomgekende Nymphaea Attraction, nog een extraatje prijs…

In 1984, toen Yann Mumber 8 jaar oud was, kreeg hij van zijn grootouders zijn allereerste waterlelie, de Nymphaea Attraction.  Je zou kunnen zeggen dat zijn grootouders de eerste investeerders waren in Le Jardin Nelumbo.  Een mens vraagt zich af of ze ooit beseft hebben welk effect deze cadeau op de toekomst van hun kleinzoon zou hebben.
Blijkbaar kwam deze Nymphaea ‘Attraction’ niet uit het lokale tuincentrum, maar wel uit de La Redoute catalogus.  La Redoute was het eerste postorder bedrijf in Frankrijk.  Het was toen gespecialiseerd in prêt-à-porter en interieur inrichting. Niet echt de plaats waar ik op zoek zou gaan naar een waterlelie.

Ontluikende passie

Eerlijk gezegd, ik had er nooit van gehoord dat waterlelies via dergelijke postorder bedrijven werden verkocht. Yann Mumber is ook de enigste geïnterviewde die bij mijn weten zijn eerste waterlelie zo kocht.
Het was tevens een verrassing om te lezen dat Marliac met La Redoute heeft samen gewerkt om hun waterlelies te verkopen, deze Nymphaea Attraction kwam namelijk uit Latour-Marliac. In die tijd had Yann nog nooit over deze kwekerij gehoord.

Yann over zijn Nymphaea Attraction: “Deze waterlelie is me overal gevolgd.  Behalve naar Zwitserland omdat ik daar toen geen mogelijkheid had om waterplanten te houden.  Halve wijnvaten, bootrompen, drinktroggen van paarden, van zodra ik iets vond dat waterdicht was en goed genoeg om haar te laten in groeien, nam ik haar met me mee.”

Le Jardin Nelumbo
Nelumbo Perry's Giant Sunburst

Ontluikende vriendschap

Er kon geen groter contrast zijn tussen de manier waarop hij zijn allereerste waterlelie en allereerste lotus kocht.
Hij was ook al een stuk ouder, bijna 22 toen hij zijn eerste lotus de Nelumbo Perry’s Giant Sunburst kocht bij Gérard Malinvaud van Jardin Aquatique.
Ik denk niet dat hij toen al besefte wat het resultaat van deze aankoop zou zijn op zijn toekomst.  Zoals je hieronder zal lezen had deze ontmoeting een enorme invloed op zijn verdere professionele leven.

Zijn eigen vloot

Nymphaea Jane’s Cotton Candy uit 2013. Deze naam zegt jou misschien wel iets, ze werd genoemd naar zijn grootmoeder Jane.  Ja hoor, zij die hem zijn allereerste waterlelie cadeau deed.  Naar wie anders kon hij zijn eerste cultivar dan ook noemen?
Het is een natuurlijke zaailing van een Nymphaea Perry’s Fire Opal.
Yann Mumber wou heel graag eens uitproberen wat het was om zaadjes te laten ontkiemen en groeien, zegt hij hier zelf over. Wetend dat hij 5 jaar daarvoor al een Victoria in zijn tuin had, denken we dat hij zichzelf wat onderschat.

Nymphaea Jane's Cotton Candy
Nelumbo Mrs Perry Dean Slocum

We weten al dat Yann Mumber van kindsbeen af geïnteresseerd was in waterlelies.  Hij vertelt hier dan ook waarom: “Waterlelies hadden zo iets mysterieus; Hoe kan het dat de bladeren drijven? Hoe groeit een waterlelie? Hoe komt de bloem uit het water?” Het leek pure magie en mijn nieuwsgierigheid nam de bovenhand.”
Het is dan ook geen echte verrassing dat Yann Mumber er alles aan deed om waterlelies te kunnen groeien, ook al woonden ze in een appartement.

Er zal toch iets waar zijn van dat piratenbloed denk ik, waarvan anders kan het idee komen om scheepsrompen te gebruiken als vijver.
Zijn eerste vijvertjes waren dan ook rompen van oude boten die hij vulde met water en op het land plaatste waar nu ook Le Jardin Nelubmo gelegen is. Van zodra ze verhuisden naar een woning met land, begon hij zijn eerste vijver te graven (2×4 meter).  Ondertussen is de vloot sterk uitgebreid met een reeks prachtige vijvers in verschillende vormen en maten.

Zijn interesse in lotus, kwam pas veel later, dankzij een artikel van Gérard Malinvaud over de voortplanting van de Nelumbo ‘Mrs Perry D. Slocum’ en Nelumbo ‘Momo Botan’

Le Jardin Nelumbo

Indien u een veredelaar bent, dan heeft Yann Mumber enkele nuttige adviezen voor u.
Zijn perfecte waterlelie moet natuurlijk een goede bloeier zijn, de bloem moet hoog boven het wateroppervlak staan, daar nog een heerlijke, sterke geur bij en als we dan toch bezig zijn, liefst in het blauwe kleurpalet.
Qua lotus, is er nog ruimte voor een hevige bloeier met enkele bloem, vindt Yann.  Het liefste in een donkerrode kleur met een contrasterende felgele zaaddoos.

Als je denkt dat je dit voor mekaar hebt, dan mag je Yann of mij altijd contacteren 🙂

Le Jardin Nelumbo
Le Jardin Nelumbo

Zijn thuishaven

Natuurlijk kunnen we onmogelijk over Yann Mumber spreken, zonder ook zijn thuishaven, Le Jardin Nelumbo te vernoemen.
Ook al heeft Yann zich nu gevestigd, de piraat is nooit ver weg in Le Jardin Nelumbo.
Le Jardin Nelumbo werd gesticht in 2009 te Martigues. Hij koos deze plaats voor zijn mediterraan klimaat met zachte winters en vroege lente. Het klinkt als muziek in de oren voor elke waterleliekweker, maar dit klimaat brengt ook de Mistral met zich mee.  Het is dan ook nodig om zijn lotussen hiertegen te beschermen, dat doet hij met een scherm van bamboe.

Spijtig genoeg wordt de regio ook veel geteisterd door bosbranden en Yann heeft dan ook al alles eens van nul terug moeten opbouwen. Gelukkig is de waterlelie-community heel hecht en heeft iedereen binnen en buiten Europa zijn steentje bij gedragen.

Met respect voor de natuur

Yann is iemand die samenwerkt met zijn natuurlijke omgeving om het beste resultaat te bereiken.  Zo wacht hij bijvoorbeeld op het zingen van de krekels om de planten uit de serre te halen.  Hij wacht ook op de pollen van de dennenbomen om de lotus te oogsten en te splitsen.

Hij heeft zelfs bijenkorven geplaatst zodat de bijen de bladluizen kunnen bestrijden.  Le Jardin Nelumbo is dan ook een perfect voorbeeld van hoe je een kwekerij kan hebben zonder de natuur te verstoren.  Ik denk dan ook dat Yann ons nog heel wat kan leren.

Het hoofddoel van Le Jardin Nelumbo blijft een tuin te zijn, zoals de naam ook zegt. “Het mag nooit een tuber-fabriek worden, waar de planten enkel en alleen een verkoopsitem zijn. Ik heb dan ook een immens respect voor de natuur, zowel voor planten als dieren.”Dit zijn niet enkel loze woorden, we weten dat Yann Mumber het meent en wanneer je Le Jardin Nelumbo zelf bezoekt dan zal je ons onmiddellijk gelijk geven.

Bijenkorf @Le Jardin Nelumbo
Le Jardin Nelumbo

Virus verspreiden

“Ik zou ook graag meehelpen aan het verspreiden van het vijvervirus in Frankrijk, op dezelfde manier dat mijn mentor Gérard Malinvaud deed. Meewerken aan het popularisen van planten die enkel in botanische tuinen te vinden zijn.  Mijn passie voor het plantenrijk doorgeven en mijn fascinatie voor het adaptatievermogen van planten voor alle mogelijke natuurlijke omgevingen.”

Verantwoordelijkheid tov klanten, ook dat vindt Yann Mumer heel belangrijk.
“Je moet er alles aan doen om er zeker van te zijn dat de plant zal overleven bij de klant.  Soms wil dat zeggen dat je moet weigeren een plant te verkopen of dat je de klant in een andere richting moet sturen.  Mijn eerste gesprek met een klant lijkt altijd meer op een ondervraging dan een gezellige babbel.  Hoeveel uren zon, hoe diep is de vijver, zit er vis in de vijver en zo ja welke?…Het mooiste cadeau vind ik altijd wanneer ik enkele maanden later foto’s toekrijg van een tevreden klant.”
We begrijpen perfect wat Yann hier bedoelt, dat gevoel ken ik ook 🙂

Wij bezochten Le Jardin Nelumbo in augustus 2017 en we kunnen u enkel aanraden om dat ook te doen.
Adres: Quartier de Saublan, 13500 Martigues, France
Website: http://www.le-jardin-nelumbo.com

Victoria Longwood hybrid F1

Nu moeten we toch eerlijk zijn, hoeveel van onze collega’s kunnen ons alles leren over dé Victoria?
Niet veel, maar Yann Mumber is wel degelijk de  persoon om ons alles te leren. Hij is degene waar bijna elke botanische tuin zijn Longwood hybrid haalt. Al jaren kruist Yann eigenhandig de Victoria amazonica met de Victoria cruziana en bekomt hij dus deze prachtige hybride.


Waarom een Victoria?
“Ik had er nooit van gedroomd om écht een Victoria op te kweken…. Voor mij, is ze de koningin onder de waterlelies en absoluut de meest charmante dame van haar soort.  Indien er een lijst zou opgemaakt worden over de 7 plantwonders, de Victoria zou zeker en vast in de top 3 staan (en natuurlijk zou de lotus haar snel opvolgen!)”

“Ik bracht de eerste Victoria cruziana naar Le Jardin Nelumbo in 2008.  Mijn kennis vergaarde ik door het lezen van de boeken van Perry Dean Slocum en later ook uit de expertise van Gérard MalinvaudGérard die, zover ik weet, de enige kweker in Frankrijk is die er in slaagde om een Victoria te laten reproduceren.  De introductie van de Victoria in Le Jardin Nelumbo was een unieke ervaring voor mij and absoluut één van de mooiste momenten van mijn tuin.
De eerste bloem was een onbeschrijfelijke ervaring, een écht cadeau van moeder natuur en ik voelde me een bevoorrechte toeschouwer. Sinds dan is de Victoria familie in de tuin enkel gegroeid, vervolgens kwam de amazonica en nog later mijn favorietje de Longwood hybrid.”

Victoria @ Le Jardin Nelumbo

Het boek

Lotus Les Connaitres

Lotus les connaître et les réussir sous nos climats

Het zou wel kunnen dat deze titel jou iets zegt, zeker als je af en toe op onze website vertoeft.  Zegt het jou niets, dan moet je zeker onze review eens lezen en kopen natuurlijk.

Het boek werd uitgegeven in 2017.  Het lag vanaf 4 mei in de winkels en eind juni waren er al meer dan 2000 exemplaren verkocht, dat zegt genoeg denk ik.
Momenteel is het enkel te verkrijgen in het Frans, niet echt een probleem voor mijn klanten natuurlijk, maar er is toch een sterke vraag naar een vertaling in het Engels en ook Yann zou dit graag zien gebeuren.

We vroegen hem waarom hij de nood voelde om een boek over lotus te schrijven.
“Ten eerste omdat er in het Frans geen of amper boeken over lotus verschijnen, in tegenstelling tot waterlelies.  Europeanen lijken dan ook nog steeds te denken dat lotus niet winterhard is.  De meesten weten helemaal niets over het verzorgen en vermeerderen van lotus.  Als je de tijd niet neemt om je goed in te lezen dan heb je meestal een grote teleurstelling tot gevolg en zo blijft het idee leven dat lotus moeilijke planten zijn.
Hoe weinig zorgen ik me maak bij het verkopen van een waterlelie, hoe ongeruster ik ben bij lotus. Er zijn eigenlijk maar een paar regeltjes die je moet volgen bij het houden van lotus, zoals het moment van splitsen,… Maar als je ze niet volgt, ben je er natuurlijk aan voor de moeite.”

Eenzame piraten bestaan niet

Eenzame piraten bestaan niet, we willen jullie dan ook voorstellen aan zijn kompaan en kompas voor deze expeditie.
Zijn naam kwam meer dan 10 keer te pas bij het schrijven van dit artikel en het leek dan ook logisch om hem een apart stukje toe te wijzen.  Daarnaast is hij ook de co-auteur van dit prachtige boek.

Yann Mumber kwam zo’n 20 jaar geleden voor de eerste keer in contact met Gérard Malinvaud, toen hij zijn eerste lotus kocht.  Bijna 20 jaar later schrijven ze samen een boek, een idee dat al ontstond in 2010.
“Ondanks dat Gérard Malinvaud er alles aan gedaan heeft om lotus in Frankrijk populairder te maken, was dit geen enorm succes.  Hij is nochtans de absolute voorloper van de vijverhype in Frankrijk, zeker wat lotus betreft.  Op het moment dat hij de bowl-lotus wou introduceren in Frankrijk, 1998/1999 kwam er plots een einde aan deze droom.
Ik heb hem bijna ge-stalked om ervoor te zorgen dat hij co-auteur van mijn boek werd..voor mij was het een manier om zijn fantastische werk in Jardin Aquatique te eren.”

Gérard Malinvaud
Nymphaea Black Princess

“In de eerste plaats, is hij een vriend, maar hij is ook mijn leraar en mijn mentor…. We lachen er zelf om, hij ziet me een beetje als zijn Padawn! Dus voor mij is hij de Yoda Meester van het Franse vijvercircuit.
Hij heeft de kans gehad om niemand minder dan Perry Dean Slocum en Dr. Robert Kirk Strawn te ontmoeten.  Zo is hij er ook in geslaagd om een paar mythische waterlelies en lotus op de Franse markt te introduceren.  Ik denk nog maar aan Nymphaea ‘Colorado’ en Nymphaea ‘Black Princess’, Nelumbo ‘Mrs Perry Dean Slocum’ en Nelumbo ‘Maggie Belle Slocum’.
Hij heeft er dan ook mee voor gezorgd dat er terug nieuw leven in de brouwerij kwam, met nieuwe en hippe Amerikaanse variëteiten en zo het monopolie van Latour-Marliac te verbreken”.

We weten al dat hij een mooie collectie waterlelies heeft, prachtige lotus en daar bovenop nog enkele Victoria’s ook.  Ook al lijkt het alsof hij alles al heeft, hij zou geen échte waterlelie-mens zijn indien er toch niet nog een verlanglijstje rondslingert.  Hierop staan: Nymphaea ‘Super Moon’, Nelumbo ‘Jade in Jinling’.
Ook een tripje naar Longwood Gardens zou een mooi cadeautje zijn.

Favoriete waterlelie: Nymphaea ‘Gregg’s Orange Beauty’
Favoriete louts: Nelumbo Maggie Belle Slocum
Favoriete veredelaar: Perry Dean Slocum
Favoriete botanische tuin: Hanbury Garden
Favoriete kwekerij: bestaat nog enkel in mijn dromen: Jardin Aquatique (Var) van Gérard Malinvaud
Favoriete collega: Mauro Bergamo (Water Plants Italy)

Le Jardin Nelumbo
Yann Mumber

EWLA

Zoals je al weet werd er een  European Waterlily and Lotus Association opgericht vorig jaar, Yann Mumber is een stichtend lid.
Daarom vroegen we hem ook wat de drie belangrijkste doelen van de organisatie moeten zijn

“Ervoor zorgen dat er een goede interactie is tussen de verschillende spelers in de vijver industrie in Europa (tuinarchitecten, tuinaanleggers, wetenschappers, veredelaars, botanische tuinen, vijvercentrum,…)
Helpen bij uitwisselingen tussen Europa en de andere continenten.  Logischerwijze samen met IWGS, maar ook met andere organisaties uit Azië enz.  Op het vlak van lotus, is China namelijk een heel belangrijke speler.
Ook een onderwijzende functie vind ik belangrijk, de mensen leren over de geschiedenis, botanische kennis bijbrengen, bescherming van planten die op de rode lijst staan, ….

Wat verwacht hijzelf van EWLA
“Ikzelf zou graag een soort van charter hebben voor de verkoop van waterplanten in Frankrijk, maar ook in heel Europa.  Het wordt ook tijd om het importeren van planten uit de natuur zonder fytosanitaire certificaten maar met alle risico’s van dien, aan banden te leggen. Ik denk nog  maar aan de introductie van nieuwe ziektes, nieuwe ongediertes….
Het verbieden van de  massa aankoop en verkoop van waterlelies geïmporteerd uit Thailand.  Veelal resulteert dit in het verkopen van slechte kwaliteit of fout gelabelde planten.
Eigenlijk wil ik een soort charter van goed gedrag, dit zou goed zijn voor zowel de planten, de klanten en wij de professionelen.”