Florian Henaux


Florian Henaux, Montauban, Frankrijk, Europa

Frankrijk haar verborgen wonderkind

Toen we in 2013 op bezoek gingen bij Latour-Marliac, hadden we een onderonsje met de eigenaar, Robert Sheldon. Eén van de topics was natuurlijk de ISG’s, hij vroeg ons naar Mike Giles and Pairat Songpanich en voegde eraan toe dat er ook in Europa een wonderkind was….

Twee jaar heeft het geduurd, eer we deze wonderboy, nou ja, wonderman hebben gevonden. Goed verborgen ergens in Frankrijk, woont Florian Henaux.

Deze jonge kerel heeft niet één waterlelietje gemaakt, maar maakte een hele reeks, zowel winterharde als ISG’s.  En van zodra hij tevreden was met het resultaat, trok hij er meteen ook mee naar IWGS.

Met maar liefst 3 winterharde en 1 ISG, waagde hij zijn kans op de New Waterlily Competition van IWGS.  Zijn Darjeeling won onmiddellijk de 2de plaats.

We laten je dan ook graag kennismaken met deze Fransman. Wij weten altijd graag hoe iemand ertoe komt om waterlelies te gaan kweken, deze vraag wordt ons dan ook voortdurend gesteld.

Avant

Vijvertje graven

Geen beter moment om je eerste vijver te graven dan rond de geboorte van je eerste zoon, moet Florian gedacht hebben.  Deze vijver werd zo’n 6 op 5 meter groot met een diepe put van 1 meter in het midden.  Later werd deze vijver nog aangepast omdat het eerste talud niet diep genoeg was om waterlelies op te plaatsen.

Waterlelietje kopen

Bij Florian Henaux is het allemaal begonnen met de aankoop van een Nymphaea Sunrise, die later  echter een Nymphaea Colonel A.J Welch bleek te zijn, een gekend verhaal bij elke kweker vermoeden we.  We hebben allemaal al eens een waterlelie gekocht die achteraf niet bleek te zijn wat er op het kaartje stond.  In elk geval heeft deze Nymphaea Colonel A.J Welch het goed getroffen bij Florian, zijn eerste waterlelie werd namelijk mooi in de volle grond geplaatst en heeft dan ook de hele vijver ingepalmd, een kleine plaag noemt Florian het zelf, deze Nymphaea Colonel A.J. Welch.

Florian Henaux
Nymphaea Stromboli

Waterlelietje maken

Voor ik écht met het kruisen van waterlelies begon, heb ik zo’n 2 à 3 jaar waterlelies verzameld.  Deze kocht ik vooral in het buitenland en meestal via internet. Op deze wijze leerde ik Gilles kennen, deze mijnheer heeft een wondermooi domein in de Dordogne met een prachtige collectie waterlelies.  Bij een bezoekje bij hem thuis, heeft hij me zijn kruisingen getoond en uitgelegd hoe hij te werk ging.  Sindsdien was ook ik gebeten door het waterlelie-virus en ben ik begonnen met mijn eerste kruisingen.  Zoals bij iedereen was dit een proces van trial and error en door de jaren heen heb ik dan ook mijn techniek verfijnd.  De alomgekende website victoria-adventure heeft me hier natuurlijk bij geholpen.

Wie is de mooiste van het land

De mooiste waterlelies

We vragen altijd naar de lievelingswaterlelies bij de kwekers, meestal liggen die in de lijn van hun eigen creaties.
Een échte lievelingswaterlelie heeft Florian echter niet, maar voor ons wou hij toch enkele favorietjes opnoemen.  Bij de “oranje” waterlelies, kiest hij resoluut voor de Nymphaea Gregg’s Orange Beauty, omwille van de mooie gradatie in kleur.  Bij de rode waterlelies gaat zeker en vast de Nymphaea Black Princess met de prijs gaan lopen. Nymphaea Than Kwan krijgt de voorkeur bij de roze en Nymphaea Caroliniana Nivea bij de witte.
Dan zijn er natuurlijk ook de tropische, waaronder Nymphaea Foxfire en Star of Siam zeker in de top 5 staan.  Maar hier komen elk jaar zoveel nieuwe variëteiten bij, dat het bijna onmogelijk is om een lijstje op te stellen.

Nymphaea Gregg's Orange Beauty
Le Jardin Nelumbo

De mooiste kwekerij

Ook hier kan Florian niet onmiddellijk een favoriet opgeven, vooral omdat hij meestal via internet zijn waterlelies besteld.  De waarde van een kwekerij is volgens hem vooral te meten aan de passie van de eigenaar en niet altijd aan de grootte van de kwekerij.  Met Yann Mumber van Jardin Nelumbo zit ik op dezelfde golflengte en ik hoop dan ook dat de samenwerking nog lang mag duren.

De mooiste botanische tuin

Dit is een moeilijke, in Frankrijk zijn er een massa aan botanische tuinen en de meeste zijn fantastisch.  Als ik er dan eentje moet uitpikken, dan ga ik voor Jardin des Martels, gezien deze dichtbij is en ik er regelmatig naartoe ga.  Juli is de ideale periode om deze mooie tuin te bezoeken, deze tuin heeft een prachtig lotus-veld en dan staan ze natuurlijk in bloei.

Wishlist

Florian Henaux

We zijn niet nieuwsgierig, maar weten toch graag hoe onze favoriete kwekers de toekomst zien.  Neen, we geloven niet in fortune-telling, maar zijn maar al te benieuwd naar hun dromen en diepste waterlelie-verlangens.

Wishlist waterlelies

We vroegen dan ook aan Florian, welke waterlelies hij graag nog aan zijn alreeds zeer imposante collectie wou toevoegen.
De nieuwste van Mike Giles, Tony Moore, Florida Aquatic Nursery en Buafah Garden.  Maar spijtig genoeg heb ik niet voldoende ruimte om mijn collectie veel verder uit te breiden.  Ik droom ervan om eens op bezoek te gaan naar de International Waterlily Collection in Texas en zo op één plek alle mooiste waterlelies samen te zien.

Wishlist to visit

Ook willen we weten welke tuinen, parken nog op zijn bucket list staan. Hoewel zoals je ziet, zijn eigen stekje er best wel mag wezen…
Ik heb geen specifieke lijst, maar elke keer ik op vakantie ga, zoek ik naar tuinen in de buurt om te bezoeken.
Als ik ooit naar Thailand zou gaan, wil ik zeker de verschillende tuinen en kwekerijen bezoeken.  De foto’s die ik hiervan reeds zag, zijn adembenemend.

Et maintenant….

Hoe ziet de perfecte waterlelie eruit?

Ik denk niet dat het mogelijk is om de perfecte waterlelie te omschrijven, er  zijn reeds zoveel zoveel vormen en kleuren, zoveel mogelijkheden.  Elke variëteit heeft haar sterktes, hoog op haar steeltje of zonnend op het water.  Extreem stervormig of kopvormig en dan natuurlijk zijn er nog verschillen in het aantal en de vorm van bloemblaadjes.  Niet alleen in vorm en kleur zijn er een massa mogelijkheden, maar er is natuurlijk ook de bloeitijd, bloeidagen, de geur van de bloemen.  Eindeloze combinaties zijn mogelijk en het lijkt dan ook onmogelijk om de perfectie te omschrijven.
Daarnaast heb je ook nog de bladeren, effen gekleurd, licht gevlekt of prachtig gemarmerd, eindeloos, ook weer hier.  Sommige tropische variëteiten hebben zelfs mooiere bladeren dan bloemen 🙂
Hierdoor is het kruisen van waterlelies ook zo interessant, de mogelijkheden zijn onuitputbaar en de resultaten kunnen zo onvoorspelbaar spectaculair zijn.
Moeder natuur heeft nog heel wat achter de hand!

Florian Henaux
Nymphaea Almost Black

Zijn eigen collectie

Albatros, Almost Black, American Star, Andreana, Arc-en-ciel, Attraction, Aurora, Barbara Dobbins, Berit Strawn, Betsy Sakata, Black Princess, Burgundy Princess, Caroliniana Nivea, Celebration, Charlene Strawn, Charles de Meurville, Château le Rouge, Colonel A.J. Welch, Colorado, Conqueror, Denver, Escarboucle, Fiesta, Firecrest, Florida Sunset, Fried Egg, Froebeli, Georgia Peach, Gladstoniana, Gloire du Temple sur Lot, Gonnère, Graziella (ou Chrysantha), Gregg’s Orange Beauty, Hazorea White Dagan, Helvola, Hidden Violet, Hollandais, Indiana, James Brydon, Jerusalem Dawn, Joey Tomocik, Laydekeri Lilacea, Lemon Mist, Lily Pons, Lucida, Madame Wilfron Gonnère, Mangkala Ubol, Manee Red, Marliacea Albida, Marliacea Carnea, Marliacea Chromatella, Marliacea Rosea, Masaniello, Mayla, mexicana, Mooreii, Norma Gedye, Newton, Odalisque, Odorata Sulphurea, Odorata Turicencis, Ozark Queen, Peace Lily, Peaches & Cream, Pearl of the Pool, Perry’s Baby Red, Perry’s Cactus Pink, Perry’s Double Yellow, Perry’s Fire Opal, Perry’s Magnificient, Perry’s Orange Sunset, Perry’s Pink, Perry’s Super Red, Perry’s Red Glow, Perry’s Red Star, Perry’s Viviparous Pink, Perry’s Wildfire, Phoebus, Pink Grapefruit, Pink Sensation, Pink Sunrise, Pygmaea Alba, Red Paradise, Red Spider, Rosanna Supreme, Rosennymphe, Rosy Morn, Rotkapchen, Shady Lady, Siam Purple 2, Sioux, Sirius, Solfatare, Sunny Pink, Sunrise, Supranee Pink, Texas Dawn, Than Kwan, Tuberose Maxima, Tuberose Richardsoni, Vesuve, Weymouth Red, White 1000 Petals, William Falconer, Wow, Yellow Enigma, Yuh Ling, Zores

Zijn eigen hybriden

De meeste variëteiten werden nog niet benoemd door Florian en we geven dan ook enkel een lijstje van deze die hij al bij ons bezoek een naam had gegeven. Hij heeft er dus een pak meer.

2013: A coeur ouvert, Calice doré, Darjeeling, Demoiselle (zie foto), Diablotin, Dying Star, Fantaisie, Feu Follet, Florilège, Fractale, Fumerolle, Jupiter, Maestro, Pacotille, Pink Punk,  Pommerose, Poupée Russe, Pulse, Punch, Puzzle, Quartz Rose, Reine du bal, Rosace, Sceptre Royal, Tarentule

2014: Bonbon Rose, Coeur d’Améthyste, Comète, Stromboli

2015: Aphrodite, Arrakis, Bouton d’or, Capitaine Mumber, Carmen, Carnaval, Coeur d’éléphant, Etincelle, Etoile d’Orient, Flamboyant, Galapagos, Gérard Malinvaud, Géronimo, Gilles Chaygneaud, Hypérion, Josiane, Kilauea, Lady in Red, Madinina, Magma, Mistral gagnant, Midninght Exrpess, Mogwai, Oriflamme, Osiris, Odysée Palpitant, Pandora, Pearly Pink, Princess Leia, Prométhée,  Renaissance, Roméo, Sanguine, Sébolavy, Sonatine, Velouria, Zen, Zénith

Nymphaea Demoiselle
Nymphaea Reine du bal

Awards

We zullen proberen om dit lijstje up-to-date te houden, maar eerlijk gezegd zal dat niet gemakkelijk zijn, hij wint een beetje te veel 🙂

2015 new waterlily competition IWGS
2nd place hardy nymphaea met Nymphaea Darjeeling

2016 new waterlily competition IWGS
1st place hardy nymphaea met Nymphaea Reine du bal
2nd place hardy nymphaea met Nymphaea Demoiselle
2nd place hardy ISG nymphaea met Nymphaea Madinina

2017 new waterlily competition IWGS
2nd place hardy nymphaea met Nymphaea Arrakis
2nd place hardy ISG nymphaea met Nymphaea Princess Leia

2022 new waterlily competition IWGS
2nd place ISG hardy nymphaea met Nymphaea Matthew Koch

Agua en Florian Henaux

Wij zijn zeer blij met deze “nieuwe kweker”, we keken al lang uit naar een nieuwe Franse trendsetter.  We zijn ervan overtuigd dat elke kweker zijn eigen stijl heeft en dan ook een grote aanwinst kan zijn voor de waterlelie-wereld.  Het is sowieso leuk dat het eens een Europeaan is die met de eer gaat lopen, maar hoe kan het ook anders, zijn creaties zijn toch echt wel wondermooi! Dan spreken we nog niet over die namen.  “A coeur ouvert”, “Poupée Russe”,  “Calice doré”, prachtig gewoon, om onmiddellijk bij weg te dromen.  We kijken er al naar uit om de Engelstalige collega’s deze lyrische namen te horen uitspreken 🙂
We zijn dan ook van plan om alle hybriden die hij op de markt brengt aan onze collectie toe te voegen.

Let op: dit gaat over een private tuin, u kan deze dus NIET bezoeken.

Florian Henaux