Latour-Marliac Nurseries


De plaats waar alles is begonnen, deze kwekerij in Temple-sur-Lot.  De geschiedenis kan je in onze andere post lezen, hier gaat het vooral over ons bezoekje in 2013.

Latour-Marliac Nurseries, terug de goede koers

Nelumbo @ Latour Marliac Nurseries
Nelumbo @ Latour Marliac Nurseries

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat het tot 2013 heeft geduurd eer we een bezoekje brachten aan dit geschiedkundig pareltje. Maar goed, in 2013 kon ik dan toch mijn verjaardag doorbrengen in de enige echte Latour-Marliac Nurseries.
De collectie werd helemaal terug op punt gezet, toen Robert Sheldon de kwekerij overnam.  Vorige overnames waren niet zo succesvol geweest.
Het is nu dus een ideaal moment om Latour-Marliac Nurseries te bezoeken, voor al wie nog zou twijfelen.
Wij hebben er een dagje doorgebracht, maar we willen dan ook wel elke waterlelie en lotus gezien hebben natuurlijk en dat zijn er daar heel wat.

Latour-Marliac Nurseries,  de waterlelie collectie

Nymphaea Starbright @ LM Nurseries
Nymphaea Starbright @ LM Nurseries

We spreken over meer dan 250 variëteiten winterharde waterlelies.  Dat zijn natuurlijk voornamelijk de Marliacjes, maar wat leuk is, is dat ze ook nieuwere variëteiten tentoon stellen.
Niet de allernieuwste, zoals die van Mike Giles of Tony Moore, financieel zijn dat geen interessante planten natuurlijk.  En ook al is Latour-Marliac een bedrijft dat met passie gerund wordt, het blijft hoofdzakelijk een bedrijf.
De opvallendste nieuwe zijn de Thaise, zowel van Dr. Nopchai Chansilpa als Pairat Songpanich.
Wij waren echter vooral geïnteresseerd in de échte Marliacs, er werd moeite gedaan om de collectie op punt te stellen, dus het was het ideale moment om de correctheid van onze planten af te stemmen.
Daarnaast hebben ze ook een 25-tal tropische dagbloeiers en een 10-tal nachtbloeiers.
Ook lotussen zijn daar te bewonderen, zo’n 15-tal variëteiten.

Latour-Marliac Nurseries,  de tuin

Latour-Marliac Nurseries
Latour-Marliac Nurseries

Ook hier weer wordt een ingangsprijs gevraagd, blijkbaar is dat de gewoonte in Frankrijk.
Voor je die binnengaat in de tuin, loop je eerst door de giftshop, zoals gezegd, al bij al is het vooral een bedrijf.
De tuin is natuurlijk mooi om in te wandelen, de oude potten en enkele vijvers werden bewaard en ik denk dat deze setup niemand onberoerd laat. Daarom ook dat ze net op die plaats hun restaurant hebben geplaatst hebben natuurlijk, slim gezien, want je zit daar zo gezellig dat je zeker en vast nog een theetje bijbesteld. We zouden echter nog wat waterlelie-receptjes willen zien of vegetarische tout court had ook al goed geweest. Tegenvaller en dat op mijn verjaardag!
Het mooie wandelpad langs de zijkant, de serre met Victoria, we hebben er allemaal van genoten. En natuurlijk staat daar ook het standbeeld van Joseph Bory Latour-Marliac zelve!

Latour-Marliac Nurseries,  een geschiedenis pareltje

Claude Monet @ Latour-Marliac Nurseries
Claude Monet @ Latour-Marliac Nurseries

Wat we ook zo boeiend vonden aan ons bezoek was het kleine huisje met al die historische documenten! Zo zie je brieven van James Hudson, Otto Froebel en bestellingen van over heel Europa. Ook de oorspronkelijke bestelling van Claude Monet is er te bezichtigen.  Echt heel leuk om al die dingen te ontdekken.
Robert Sheldon vertelde ons dan ook dat er een boek op komst was over zowel Joseph Bory Latour-Marliac als de kwekerij.  We kijken daar in elk geval enorm naar uit.