Plantentuin van Meise


Nationale Plantentuin van België, Meise, België, Europa

Plantentuin Meise

Prachtige serre

Als je waterlelie fanaten op bezoek hebt, kan je natuurlijk niet anders dan de plantentuin te Meise bezoeken.

Botanische tuinen heb je in elk land en het was dan ook noodzakelijk om dit bezoekje een extra toets mee te geven.
Daarom hadden we voor onze Amerikaanse vrienden, een rondleiding geregeld met de hoofdverantwoordelijke van de waterlelies, de heer Gery Van Den Troost.

Ons bezoek was dus aangekondigd en tot onze aangename verrassing mochten we gratis in de tuin rondwandelen. Momenteel is men volop bezig de serres te vernieuwen, het ziet er alvast veelbelovend uit!
We kregen eerst een rondleiding in het oude gedeelte, konden al een stukje van de vernieuwing bewonderen en natuurlijk leidde ons bezoekje uiteindelijk naar het pronkstuk van de serres, namelijk daar waar de Victoria’s, Euryale ferox en andere tropische waterplanten tentoon gesteld worden.

Het prachtige gerenoveerde victoria-paleis maakte in elk geval veel indruk op onze gasten. Voor onze komst had dhr. Van Den Troost nog een bloemknop afgesneden en deze lag dan ook volledig in doorsnede ter demonstratie; toegegeven dit is niet iets dat je dagelijks kan bewonderen en er werden dan ook gretig foto’s genomen.
In de serre staan er een paar zeer mooie exemplaren van bv. Director GT Moore, Trudy Slocum, gigantea,… naast de alomgekende reuzenwaterlelies.
We kwamen vooral voor de waterlelies, maar hebben ook enorm genoten van de prachtige collectie planten uit mangrovegebieden en enkele insectenetende pareltjes.

Victoria bloem
Plantentuin Meise

Lotus

Het is niet gemakkelijk indruk te maken op mensen die elke botanische tuin bezoeken die zich op hun weg bevindt.
Maar, het is ons gelukt, vooral met de prachtige Nelumbo, die rondom de andere waterlelies zijn gangetje mag gaan van dhr. Van Den Troost.
Hij heeft ervoor gekozen om deze planten niet te beperken in containerbakken en het loont. Ze zijn uitgegroeid tot prachtige, grote exemplaren, waar je alleen maar jaloers kan op zijn.

Daniël Ost vertelde ons dat hij deze lotus ooit heeft geschonken aan de Plantentuin, hij mag er fier op zijn!

Tot slot kregen we ook nog een blik achter de schermen van het labelen en indexeren van de planten, niet iedereen gegund 🙂
Het was weer een geslaagde, gezellige dag in ons Belgenlandje, nog even langs het Atomium en op naar Duitsland.

Maar… deze post dateert van 2012. We weten dat er ondertussen onder andere een hele grote vijver is bijgekomen.
We weten dat er prachtige waterlelies en lotussen in staan, we zijn namelijk één van de leveranciers 😉
Er is dus veel meer te zien dan wat we nu hier tonen en het loont absoluut de moeite om deze tuin te bezoeken.

Alle informatie kan u vinden op https://www.plantentuinmeise.be/nl.

Plantentuin Meise

Na 2 jaar noeste arbeid gingen de serres voor het grote publiek terug open op 16 juni 2010. Het totale kostenplaatje van dit gedeelte bedraagt 655.000,00€. De luchtvochtigheid in deze kas bedraagt ongeveer 80% en de temperatuur is minstens 28°C. De bassin van 275.000 liter water wordt verwarmd tussen de 25° en 30°C.
Twee keer per jaar mogen baby’s tot 12 maanden op de bladeren van de Victoria’s poseren voor de foto. De foto kost 10,00€. Dit jaar vonden deze plaats op 24 juni en 18 juli 2012. Gery vertelde dan ook dat dit steeds een vermoeiende maar fijne dag is.