Euryale ferox


Deze plant moet zeker niet onderdoen voor de alomgekende Victoria’s en is veel gemakkelijker in België te kweken. Deze Euryale ferox is geen echte Nymphaea maar behoort wel tot de groep van de Nymphaeacaea en krijgt dus een plaatsje op onze lijst.

Euryale ferox: de bloem

DSC_4130
Euryale ferox

De bloem van deze ferox is zeer klein, slechts zo’n 4-8 cm. Ondanks haar kleine gestalte valt ze toch sterk op tussen de grote bladeren. De fel paars-witte bloem staat altijd een paar cm boven het wateroppervlak.  Als je al de moed hebt om ze af te knippen, ben je eraan voor de moeite.  De euryale ferox leent zich écht niet tot snijbloem.  Ze is trouwens bijna geurloos en zorgt ook nog eens voor het zaad voor het volgende jaar, aan de bloem laten die handel.

Euryale ferox: het blad

Het blad is impressionant en wordt gemakkelijk 60-100 cm groot hier in België. In haar natuurlijk habitat kan dit gemakkelijk 120-150 cm worden. Het is een mooi groen blad, vol met stekels van wel 2 cm groot. Ook de felpaarse onderzijde van het blad staat vol stekels.

Euryale ferox: de plant

DSC_4161
Euryale ferox

Deze plant start elk jaar opnieuw vanuit het zaad en het is dus belangrijk om ze tot bloei te krijgen.De  Euryale ferox, is een op en top tropische plant die het hier in België toch maar écht goed doet in serres. Het is mogelijk om ze buiten te plaatsen, gezien ze blijft overleven bij temperaturen van 20°C. Doch krijg je nooit het mooie resultaat dat je in een serre hebt.
De Euryale ferox neemt graag zo’n 300 a 450 cm in beslag, een beetje plaats maken in je serre of vijver is dus wel noodzakelijk.