Een waterlelie met moodswings


De waterlelie Colorado is een waterlelie die ik voor het eerst in mijn bezit kreeg in 2005.  De “oranje” waterlelies zijn knappe planten, maar we moeten toegeven dat de bloemen niet echt in ons geheugen gegrift blijven staan.

Ik was benieuwd of deze er iets zou aan veranderen, het was uiteindelijk een variëteit van Strawn, dus als iemand het zou kunnen, dan was hij het wel!  En ja, dat deed ze! Het is ondertussen één van mijn meest geliefde winterharde waterlelies geworden.

De bloem, want ja, daar gaat het hem toch om, is FANTASTISCH! Ze ziet er elke dag een beetje anders uit, lichtgeel, roos; oranje; perzikkleurig,…  De bloemkleur is afhankelijk van meerdere parameters, u begrijpt al waar de titel van dit artikel vandaan komt.

Waterlelie Colorado: elke keer anders

DSC_4265
Nymphaea Colorado 1994

De tijd speelt een grote rol in haar stemmingswisseling.  De eerste bloeidag kan ze lichtgeel zijn met oranje-roze basis .  Waarna ze de laatste bloeidag verandert in een  zalmroze-oranje kleurige bloem.   Naast tijd is ook  plaats een parameter voor haar stemming.  Wanneer ze zich in haar nopjes voelt, in de volle zon dus, zal haar kleur een pak feller zijn.  Hoe ben je zelf natuurlijk.   Door deze stemmingswisseling sta je bij elke bloem opnieuw versteld.Zo kan je met slechts 1 plant het gevoel creëren van een hele collectie. Als je de eerste bloem gemist hebt, zal je trouwens niet lang moeten wachten op de volgende.

Waterlelie Colorado: dankbare dame

DSC_6646
Nymphaea Colorado 1994

Als ze zich goed voelt, dan houdt deze Waterlelie Colorado  er toch zoveel van om met haar schoonheid te pronken, dat de volgende bloem al klaarstaat vooraleer de vorige is verwelkt. Een goedgezinde waterlelie Colorado is dan nog eens een zeer dankbare plant, want vanaf half mei tot eind september mag je de ene bloem na de andere verwachten! Je plaatst haar het beste in de buurt van waterlelies die mooi samen gaan met deze prachtige kleuren, zo hoeft ze zich niet geïntimideerd te voelen en zal ze haar beurt niet afwachten om te bloeien.

Indien je graag eens wat anders in de vijver hebt dan de gekende witte waterlelies, is deze zeker de moeite waard!

DSC_7096DSC_1105DSC_1132
A Waterlily-Tale by Agua