Levendbarende Colonel A.J. Welch


Onze eerste levendbarende waterlelie: Nymphaea Colonel A.J. Welch

DSC_4916 Nymphaea Colonel A.J. Welch
Nymphaea Colonel A.J. Welch

In 2009 hebben we voor de eerste keer een levendbarende Nymphaea Colonel A.J. Welch kunnen gadeslaan.  In 2014 was bijna elke bloem van onze moederplanten levendbarend.  Je kan dan hier ook een fotoverslag vinden, want dit moet je met je eigen ogen gezien hebben!

DSC_4228 Nymphaea Colonel A.J. Welch
Nymphaea Colonel A.J. Welch

De foto boven is een foto van een gewone bloem van de Nymphaea Colonel A.J. Welch, veelal zien ze er een beetje gek, zelfs misvormd uit, deze levendbarende waterlelies.

Hiernaast zie je dan ook een bloem, waarin reeds het begin van een nieuwe plant te zien is.

DSC_4319 Nymphaea Colonel A.J. Welch
Nymphaea Colonel A.J. Welch

Zoals bij elke bloem, zal ook deze bloem verwelken en onder de wateroppervlakte zinken. De bloem zal terug naar de pot toe krullen en dient dan als voeding voor de plant. Zo gaat het altijd.  Bij de levendbarende bloemen echter groeit het nieuwe plantje ondertussen verder.

DSC_4280 Nymphaea Colonel A.J. Welch
Nymphaea Colonel A.J. Welch

Hier zie je heel duidelijk de eerste tekenen van een nieuwe plant, in de bloem die begint te verwelken, komt zelfs reeds een nieuwe bloem aan en enkele blaadjes.
De verwelkte bloem zakt steeds dieper weg en de nieuwe plant heeft reeds een blaadje en de gesloten knop wordt nu wel heel duidelijk.

DSC_4249 Nymphaea Colonel A.J. Welch
Nymphaea Colonel A.J. Welch

De verwelkte levendbarende bloem zit volledig onder water, de nieuwe plant groeit reeds naar boven toe en maakt meerdere blaadjes aan. Een volledige en volwaardige nieuwe Colonel A.J. Welch wordt langzaam maar zeker geboren.

DSC_4362 Nymphaea Colonel A.J. Welch
Nymphaea Colonel A.J. Welch

Ook de nieuwe plant komt tot bloei, weliswaar een klein exemplaar. Als je goed kijkt, kan je hier zien dat zelfs de nieuwe bloem wortels maakt en zich klaarmaakt om ook een nieuwe plant te worden.  Zo gemakkelijk is waterlelies kweken dus 🙂