Pond San Diego, Californië


Bij elke reis proberen we toch ook een privé tuin te bezichtigen.  Een privétuin zegt meer over het klimaat van een bepaalde streek dan een botanische tuin natuurlijk.

Pond San Diego, privé vijver in San Diego

Private Pond San Diego
Private Pond San Diego

Hier bezochten we een vijver aangelegd en onderhouden door de enige echte David Curtright, onze gids in San Diego. Het is natuurlijk altijd leuk om te zien wat een collega nu echt maakt en David stelt natuurlijk nooit teleur.
Op bezoek dus bij één van zijn klanten waar hij wekelijks, ja wekelijks u leest het goed, langsgaat voor het onderhoud van de vijver.  In dit deel van San Diego is het blijkbaar niet zo ongewoon om met contracten voor een wekelijks onderhoud van de vijver te werken.  Bij ons in België is dit echter wel heel uitzonderlijk.

Elk jaar andere waterlelies

Private Pond California

De vijver is natuurlijk piekfijn in orde.  Elke week controleert David het filtersysteem en natuurlijk de skimmer.
Daarnaast loopt hij wekelijks blootsvoets tussen de waterlelies, zo kan hij oude bladeren en bloemen wegnemen en blijft alles er week na week picco bello uit zien.
Dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit, alles perfect, het lijkt bijna saai.  Maar daar heeft David dan wel iets op gevonden.  Elk jaar plaatst hij andere variëteiten in de vijvers bij zijn klanten. Hij kiest deze in principe zelf uit.  Dat maakt het zowel voor hem als voor zijn klanten elk jaar opnieuw weer een uitdaging.

Eigen planten bij klanten

David Curtright
David Curtright

Hij heeft de gewoonte om ook steeds winterharde en tropische waterlelies door elkaar te plaatsen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat het kleurenpallet veel uitgebreider kan zijn dan bij ons in België.  Maar het maakt ook het bloeiseizoen een pak langer.
Wanneer David een nieuwe kruising maakt, dan plaatst hij ze steevast bij klanten om ze uit te proberen, zo ook deze op de foto.  Toen wij er waren had hij nog niet beslist over de naam, maar hij dacht aan iets met Grey in… Geen slecht idee, werd tot op heden nog niet gebruikt bij het benoemen van waterlelies, de grijze kleur.  Het is in elk geval een wondermooie variëteit en we hopen dan ook dat ze op de markt komt later. David gebruikt de vijvers van zijn klanten eigenlijk ook een beetje als kweekvijvers en dat is eigenlijk wel heel goed gezien van hem.  Heeft hij een plant nodig voor een andere klant, kan hij er gewoon eentje meenemen bij de volgende onderhoudsbeurt. Een goed business model noemen ze dat!