Zijun Li


Zijun Li, Guangzhou Shi, Guangdong, China, Azië

Zijun Li

Op internet circuleerden al een hele poos foto’s van de prachtige variëteiten van Zijun Li, we waren dan ook zeer nieuwsgierig naar deze jonge Chinese veredelaar.

Toen we als jurylid mee mochten beslissen over de winnaars van de 2016 IWGS New Waterlily Competition, waar hij de eerste prijs won met zijn Nymphaea Detective Erika, leek het ons het gepaste moment om hem een paar vragen te stellen. Zijun was onmiddelljk bereid om mee te werken aan dit artikel en zo kunnen we jullie wat meer vertellen over deze 21-jarige student uit Guangzhou, China.

Wie is Zijun Li

Zijun werd geboren op 11 februari 1995 en studeert momenteel in de  Zhongkai University of Agriculture and Engineering, Landscape design faculty en indien alles goed gaat, studeert hij af in mei 2017. Hij is de eerste student die wij interviewden en we zijn er vrij zeker van dat Zijun ook de allereerste student is die een dergelijke, belangrijke prijs wint.

Hij lijkt wel heel jong te zijn, maar zijn interesse in waterlelies en lotussen begon op nog veel jongere leeftijd, namelijk wanneer hij zo’n 4 jaar oud was.  De passie voor het kruisen en kweken van waterlelies kwam er reeds in 2005, toen hij amper 10 jaar oud was. Het lijkt ongelooflijk op die leeftijd, maar aan het resultaat te zien, heeft het zeker zijn vruchten afgeworpen.

Zijun Li zijn allereerste waterlelie ooit was de Nymphaea August Koch, gekocht door zijn oma op een lokaal marktje.  Zijn favoriete waterlelie is de wondermooie, maar nog niet zo bekende Nymphaea Brocade Star van Padma, zijn favoriete kweker.

Zijun-Li
Rooftop Nursery

Zijun Li en zijn tuin

Op een gegeven moment had hij meer dan 90 variëteiten waterlelies en 30 verschillende lotussen.  Ondertussen, door gebrek aan ruimte, heeft hij nog slechts 20 waterlelies en 3 lotussen. Zoals je op de foto kan zien wordt alles op zijn daktuin gekweekt in potten en kommen, er komt geen vijver aan te pas!  De zaailingen die worden in aquariums binnen opgekweekt.  We vragen ons stilaan af of er iemand van ons waterlelie-geeks, kan weerstaan aan de drang om toch maar een paar planten in huis te houden…

Zijun wil waterlelies creëeren met mooie bloemen en gevlekte bladeren, dat is natuurlijk één van de redenen waarom hij graag met de Nymphaea Arc-en-ciel werkt. De tweede reden is dat deze plant, net zoals de Nymphaea Green Smoke, Nymphaea atrans, Nymphaea Trail Blazer, Nymphaea caerulea en tenslotte de Nymphaea mexicana zo gemakkelijk zaad aanmaken.

Zijn favoriete waterlelie-lotus plaats is de Lotus Mountain in Guanghzou. De plaats die hij nog heel graag zou willen bezoeken is Rajamangala University, de universiteit waar ook onze vriend Dr. Nopchai Chansilpa werkt.  Twee plaatsen die ook op onze to visit list staan.

Zoals u al weet zijn we altijd heel benieud naar de reden voor naamkeuzes van waterlelies, we vroegen dan ook hoe Zijun op de naam Nymphaea Detective Erika kwam, hierbij zijn antwoord:
“Het werd genoemd naar één van zijn favoriete novel figuren. Nymphaea Detective Erika is anders dan de meeste NxB waterlelies op de markt, ze produceert veel, grote bloemen tegelijk, bloemen die wel 20 cm groot worden.  Nog belangrijker, haar prachtige bloemblaadjes hebben niet dat typische kapje en tenslotte is het een enorme bloeier en perfect winterhard!”

Nymphaea Detective Erika 3
Nymphaea Mint Atmosphere

Zijun-Li en zijn waterlelies

We vroegen nog even naar zijn lijst van eigen variëteiten en eerlijk gezegd wisen we niet dat hij ook lotussen had gekruist.  Zijn minitauur Nelumbo Mumian Hong is een echt pareltje en zijn Nelumbo Yueguang Qu werd reeds in 2007 geregistreerd. Nog straffer zijn zijn mooie kruisingen, zoals Nymphaea Mint Atmosphere (zie foto), Nymphaea Treasure of Niel, Nymphaea Fancy Berry,…
En zoals je kan zien, heeft hij zelfs een mini Victoria in zijn daktuin, wie dacht dat een Victoria ruimte nodig had…
Geniet van de foto’s van deze mooie variëteiten en hun bijpassende leuke namen.

Lotus:

Nelumbo Mumian Hong (geregistreerd als Nelumbo Kapok Red,2007),geregistreerd in 2013
Nelumbo Yueguang Qu(geregistreerd als Nelumbo Song of Moon,2007).

Waterlily:

subg.Nymphaea x subg.Brachyceras
Nymphaea Cherry Boom Boom (2012)
Nymphaea Beatrice (2012)
Nymphaea Confeito (2013)
Nymphaea Detective Erika (2013),geregistreerd in 2016
Nymphaea Bernkastel (2013)

subg.Nymphaea x subg.Nymphaea
Nymphaea Angel Beats (2014)

subg.Brachyceras x subg.Brachyceras
Nymphaea Subtropical Dream (2014)

subg.Anecphya x subg.Brachyceras
Nymphaea New poem of Niel (2015)
Nymphaea Shallow Spring (2015)
Nymphaea Fancy Berry (2015)
Nymphaea Mint Atmosphere (2015)
Nymphaea Treasure of the Nile (2015)

Nelumbo Mumian Hong

We vonden het super dat Zijun de tijd wou nemen om onze vragen te beantwoorden.  Verbzaing alom toen we zagen hoeveel variëteiten hij al had gekruist en hoe intens hij hiermee bezig is.
We hopen hem nog eens te ontmoeten, misschien in de Rajamangala University?

Bedankt Zijun!

Dit artikel werd ook vertaald naar het Chinees, u kan het lezen op deze link.