Nymphaea tetragona 1775


Onzen dappere witten!
De Nymphaea tetragona is een species en dus geen gekweekte variëteit.  Dit wil natuurlijk zeggen dat ze zuiver is en natuurlijk veelvuldig werd gebruikt om nieuwe kruisingen mee te maken, zoals bijv. de Nymphaea Helvola.
Er zijn wel 4 verschillende varianten van deze tetragona, afhankelijk van waar ze komt.  De onze is de meest gekende, namelijk de Nymphaea tetragona Georgi, ook terug te vinden in Amerika, Canada, Finland, Japan, China, Europa en Australië.

Nymphaea tetragona: de bloem

Nymphaea tetragona 1775
Nymphaea tetragona 1775

De Nymphaea tetragona is één van die kleine pareltjes. Een dappere plant die reeds vroeg aan haar bloeiseizoen begint, hoewel ze wel elke dag opnieuw de tijd neemt om open te komen. Het is een langslaper waarvan je niet te veel moet verwachten voor de middag!
Deze prachtige, sneeuwwitte kopvormige bloem wordt zo’n 5 cm groot.  Ze heeft een lichte en aangename geur, maar is absoluut niet bruikbaar als snijbloem.
De bloemen zijn meestal veelvuldig en liggen graag zachtjes op het water te zonnen.

Nymphaea tetragona: het blad

Nymphaea tetragona 1775
Nymphaea tetragona 1775

Het blad van deze waterlelie is eerst paarsachtig, maar wordt later mooi groen. Eventueel blijven er wel enkele paarse vlekken zichtbaar.  De onderzijde is sowieso paarsachtig,  Het is een ovaal blad, met open sinus, dat gemakkelijk een grootte van 7 cm bereikt.

De mening van Agua

De plant kan je op een diepte plaatsen tussen de 15 en 30 cm.  Het is een compacte plant die zo’n 50 à 75 cm aan wateroppervlakte inneemt.
Deze waterlelies is de kleinste winterharde waterlelie en daardoor natuurlijk zeer gegeerd.  Een absolute aanrader voor terrasvijvers, tonnetjes en natuurlijk kleinere vijvers.