William Frederick Dreer 1849 – 1918


William Frederick Dreer, de vader

DSC_6205

In 1818 werd Henry A. Dreer geboren in Pennsylvania USA, als zoon van een Duitse immigrant. Op 20-jarige leeftijd richt hij reeds zijn eigen zaadwinkel op in zijn thuisdorp. Al snel werd deze kwekerij beroemd om de hoge kwaliteit van planten en zaden, maar er was meer. Dreer bracht prachtig geïllustreerde catalogi uit, die meer bestempeld werden als magazines voor de plantliefhebbers dan louter als prijslijsten. Deze Garden Books of Garden Calenders, zijn vandaag nog steeds geliefd bij botanisten en er wordt op ebay dan ook vlotjes op geboden. In 1847 trouwt hij en het gezin verhuist in 1848 naar Philadelphia.

William Frederick Dreer, de zoon

In 1849 werd William Frederick Dreer geboren in Philadelphia, Pennsylvania, USA. Reeds op 19-jarige leeftijd trok Frederick William Dreer naar Duitsland om te studeren en samen te werken met Ernst Benary. De ideale kans om kennis te vergaren over alternatieve kweekmethodes en natuurlijk ook relaties op te bouwen met andere zaad- en bloemenzaken over de hele wereld. Relaties en ervaringen die hij goed kan gebruiken wanneer hij bij terugkomst in Amerika, in de kwekerij van zijn vader gaat werken.

William Frederick Dreer, de kwekerij

Nymphaea William Doogue
Nymphaea William Doogue

De Dreer Nurseries bleven in Pennsylvania tot de dood van Henry Dreer in 1873. Toen werd de volledige zaak overgeplaatst naar Riverton, waar 10 jaar eerder 60 hectare land was gekocht. De Dreer Nursery werd de grootste werkgever van Riverton. Met in totaal bijna 120 hectare, 14 serres en 200 werknemers was dit ongezien voor een bloemenzaak. Daarnaast had hij nog eens 3,5 ha aan vijvers langs de natuurlijke beek gebouwd, waar je tijdens het bloeiseizoen zelfs kon overvliegen met een klein open vliegtuigje. Het was een ware toeristische attractie voor Riverton. Onder William Frederick Dreer begon de zaak zich te specialiseren in sierplanten, palmen, varens, rozen (meer dan 500 variëteiten) en waterlelies. Er circuleert nog een leuke foto op het internet van de Victoria’s in één van de vele buitenvijvers.

William Frederick Dreer, de waterlelies

Zo’n 25 jaar later koopt Dreer de kwekerij van William Tricker over. Tricker zal dan zo’n 10 jaar voor Dreer werken, om dan uiteindelijk weer op zichzelf te beginnen. In de periode dat Tricker in de Dreer Nursery als hoofd van de waterplanten-afdeling werkt, worden er een paar prachtige waterlelies op de markt gebracht, hierbij het lijstje:

  1. Nymphaea George Huster 1899
  2. Nymphaea James Brydon 1899
  3. Nymphaea Jubilee 1899
  4. Nymphaea Vera Louise 1899
  5. Nymphaea William Doogue 1899
  6. Nymphaea William Falconer 1899
  7. Nymphaea James Gurney 1900
  8. Nymphaea odorata ‘Perfecta’1900
  9. Nymphaea Arethusa 1902

William Tricker krijgt nooit de erkenning voor deze waterlelies, maar het is zeer waarschijnlijk dat ze van zijn hand zijn. Nymphaea James Gurney is later van de prijslijsten verdwenen en er wordt dan ook vermoed dat deze een waterlelie was die reeds bestond, namelijk de Marliacea rubra punctata en dat Dreer later zijn fout inzag en deze dan ook in stilte van zijn prijslijst verwijderde. Of dit de reden is weet ik niet, maar u ziet het, er bestaat ook zoiets als een roddelcircuit over de waterlelies. Nymphaea James Brydon is nu nog steeds een echte topwaterlelie, die je in elk vijvercentrum terugvindt.

William Frederick Dreer, de naamgeving

Nymphaea William Falconer
Nymphaea William Falconer

De naamgeving van een waterlelie, zegt toch altijd ook iets over de kweker. Het is opvallend dat alle 4 de waterlelies naar iemand werden genoemd, we geven u hier dan ook graag mee naar wie juist:
Nymphaea James Gurney is genoemd naar James Gurney die in the Royal Botanical Gardens of Kew verantwoordelijk was voor de waterplanten en in het bijzonder voor de Victoria. Hij leefde van 1831-1920 en is in 1867 naar Amerika verhuisd waar hij uiteindelijk hoofdtuinier werd bij de befaamde Henry Shaw.
Nymphaea James Brydon, deze waterlelie werd genoemd naar tja, dhr. James Brydon, de verantwoordelijke voor onder andere de waterlelies bij de prachitge tuinen van Simpkins uit Yarmouth. James Brydon was tevens een hele goede vriend van William Tricker, de hoofdverzorger van de waterlelies bij Dreer Nurseries en hoogstwaarschijnlijk de teler van deze variëteit.
Nymphaea William Falconer, is ook weer duidelijk genoemd naar de heer William Falconer, voor de wijsneuzen onder jullie.  Hij was een Schotse architect die heel veel betekent heeft voor Schenley Park.
Nymphaea William Doogue werd natuurlijk genoemd naar William Doogue.  Hij was samen met John Barry één van de grondleggers van Centennial exhibition in Philadelphia en van de Public Gardens in Boston. Hij werd geboren in Ierland in 1828, kwam in 1840 naar Amerika en stierf in 1906. Het lijkt me dan ook waarschijnlijk dat deze waterlelie naar hem werd genoemd.

William Frederick Dreer, het einde

In 1916 werd in de kwekerij de Japanse kever ontdekt, die later een plaag zal vormen in grote delen van Amerika. Waarschijnlijk was deze een 6-tal jaar daarvoor meegekomen met een lading Irissen uit Japan. Verschillende pogingen werden ondernomen om het diertje uit te roeien, maar tot op de dag van vandaag is dat nog niet gelukt.

Dreer stierf in 1918 en in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze kwekerij voorgoed gesloten na meer dan 100 jaar. Ondertussen werd het volledige terrein volgebouwd met parkeertorens, appartementen, huizen en winkels. Een stukje geschiedenis is hiermee verdwenen.

Bronnen: https://rivertonhistory.com/2011/04/dreer-nurseries-long-role-in-rivertons-history-not-forgotten/
http://www.victoria-adventure.org/water_gardening/biographies/dreers/page1.html