Bloembedjes


Gezien deze kwekerij ondertussen volledig is opgedoekt is het natuurlijk effe zoeken naar een aanvaardbare uitleg voor de naamgeving.

William Doogue, Public Gardens in Boston

DSC_3364 Nymphaea William Doogue
Nymphaea William Doogue

We vermoeden wel dat we ze gevonden hebben. We kwamen namelijk bij een zekere William Doogue terecht die samen met John Barry één van de grondleggers van Centennial exhibition in Philadelphia en van de Public Gardens in Boston was.   Als dat al geen reden is om een waterlelie naar hem te noemen…
William Doogue was waarschijnlijk een vriend en misschien tevens collega van William Frederik Dreer.

William Doogue, geboren in Ierland

William Doogue
William Doogue

Hij werd geboren in Ierland in 1828, kwam in 1840 naar Amerika en stierf in 1906. Na 5 jaar in de leerschool te gaan bij George Affleck & Co werd hij volwaardig partner.  Hij hand ondertussen heel wat geleerd over het kweken van bloemen, tuinbouw en tuinarchitectuur.

Hij ging voor 3 jaar plantkunde studeren in Trinity College, Hartford en vertrok daarna naar Boston.
Bij zijn aankomst daar nam hij het volledige managent van de Charles Copeland in dienst.

William Doogue, Fairmount Park

Public Garden (Boston, Massachusetts)
Public Garden (Boston, Massachusetts)

In 1871 was hij de grondlegger voor de tropische en subtropische tentoonstelling in Fairmount Park, Philadelphia Pennsylvania.  Misschien heft hij dan ook daar William Frederik Dreer ontmoet.
Hij kreeg daarvoor 2 gouden en 2 zilveren medailles en diploma’s.

Hij was toezichthouder van de Public Gardens van Boston van 1878 tot 1906.  Doogue was gekend voor zijn specifieke stijl van tuinarchitectuur met extravagante en decoratieve beplanting.  Hij introduceerde het systeem van bloemperken in Boston.  Hij maakte gedetailleerde tekeningen van bloemen en bladeren.

William Doogue, bloembedjes

Interior of Horticultural Hall. (1876)
Interior of Horticultural Hall. (1876)

Zowel nu als toen is er kritiek van degenen die het liever wat simpeler hadden gezien.  Maar in elk geval hebben deze bloembedden een permanente plaats gekregen in The Public Gardens en worden er elk jaar nieuwe combinaties gemaakt.

Ook heeft deze mijnheer het gebruik van planten als afscheiding geïntroduceerd.  Zeer belangrijk voor Boston, zeker nu de stad en de rand groter wordt.  Door een haag tussen de tuin en de straat te plaatsen versterk je de afsluiting en behou je het gevoel van rust in de tuin.

De alomgekende en succesrijke serres in Floral Place zijn allemaal door William Doogue geplaatst.

Gezien het hier over waterlelies gaat, gaan we het hier bij laten, het is al een vrij lange post geworden 🙂