Water’s Edge


Het uitje waar we eigenlijk allemaal op zaten te wachten en vooral zeer nieuwsgierig naar waren tijdens het 2015 symposium, was een bezoekje aan de shop van Susan Davis en Deb Spencer, de bezielers van dit symposium.

Water’s Edge, geschiedenis

Waterfeature at Water's Edge
Waterfeature at Water’s Edge

Eerst een beetje extra informatie over deze intrigerende shop, Water’s Edge genaamd. Deb en Susan hielden zich al sinds de eind jaren ’80 bezig met het aanleggen en onderhouden van vijvers. Toen nog als halftijdse job, in hun achtertuin, garage, kelder,… u kent dat wel zo een hobby die zoveel plaats en tijd inneemt dat het op een dag een voltijdse job wordt! De huidige shop, met winkeltje en vijvers werd pas in 1993 geopend.

Het is een kleine shop, zeker naar Amerikaanse maten, maar wat je er allemaal vindt is meer dan in de standaard grote tuincentra.  Een kind in een snoepwinkel, zo voelden we ons van zodra we een voet in de winkel zetten.  We zagen aan onze andere collega’s dat zij net hetzelfde gevoel hadden, brede glimlach, druk gepraat en camera geklik, daaraan weten we dat het goed is!

Water’s Edge, waterplanten

Victoria & Nymphaea gigantea @ Water's Edge
Victoria & Nymphaea gigantea @ Water’s Edge

Nu wat was er allemaal te zien dan?  Natuurlijk hebben ze materiaal voor het aanleggen en onderhouden van vijvers, plantmateriaal, bacteriën,… Vroeger legden ze ook vijvers aan en deden tevens het onderhoud.  Ondertussen concentreren ze zich op de verkoop en het geven van advies, ook via lesdagen in de shop zelf.  Het team dat Deb en Susan rond zich hebben verzameld is uitzonderlijk, mensen die zoals zijzelf de passie en kennis hebben en zoals ze zelf zeggen alles met een glimlach vergezellen!

Kurk als drijfmand @ Water's Edge
Kurk als drijfmand @ Water’s Edge

Deze shop heeft natuurlijk mooie planten,neen, prachtige planten eigenlijk.  Zowel de waterlelies als waterplanten staan er verzorgd, gezond en zichtbaar gelukkig bij. Zelden zag ik zo mooi verzorgde waterplanten in een vijvercentrum. En ze hebben daar maar even een Victoria en een gigantea staan buiten, wij droomden alvast verder. Daarnaast zoeken ze constant naar nieuwe manieren om waterplanten in de tuin te plaatsen.  We denken maar aan het systeem van de aardbeienpotten voor de Lysimachia nummularia,… of de kurk die in de plaats van drijfmandjes wordt gebruikt. Deze plaats is een absolute aanrader voor de beginnende vijveraar of zelfs voor wie zijn vijver een extra toets wil geven.  Daarnaast vernamen we dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de waterplanten in de Powell Gardens, … dat verduidelijkt natuurlijk waarom alles daar zo mooi was.

Vijvers @ Water's Edge
Vijvers @ Water’s Edge
Cyperus Papyrus, Canna, Thalia Dealbata @ Water's Edge
Cyperus Papyrus, Canna, Thalia Dealbata @ Water’s Edge