Fonkelende sterretjes


De Waterlelie Helvola is al jaren mijn lievelingskleintje! We weten waarover we spreken want we hebben haar dan ook al meer dan 20 jaar in onze collectie.

Waterlelie Helvola, al 130 jaar aan de top

Waterlelie helvola
Nymphaea helvola 1879

Deze dame is de oudste gekruiste variëteit (Joseph Bory Latour-Marliac) in ons bezit, meer dan 130 jaar oud is ze al en er zullen nog heel wat jaartjes bijkomen.

Zo’n 20 jaar geleden was ze de enige gele mini-waterlelie, dus de keuze om haar aan het assortiment toe te voegen, was snel gemaakt.  Ondanks de ondertussen meer dan 1900 geaccepteerde kruisingen, heeft de Nymphaea  Helvola nog steeds geen volwaardige opvolgster.
Deze gele dwergwaterlelie zal de eerste dag kopvormig openkomen om daarna stervormig verder te bloemen.  Ondanks dat deze bloemen slechts zo’n 3 à  4 cm groot worden, zal je toch enorm kunnen genieten van dit dappere kleintje. Want de ene bloem zal nog maar kleur bekennen als de volgende knop al haar kopje boven het wateroppervlak steekt.  Verwacht je dus maar aan een hele zomer met fonkelende sterretjes op het water!

Waterlelie Helvola, onze kleine weelderige bloeier

Waterlelie Pygmaea Alba en Helvola
Nymphae Pygmaea Alba en Helvola

Zijn het niet de bloemen dan zullen het wel de prachtige blaadjes van deze ondertussen 133 jaar oude variëteit zijn, die je kunnen bekoren.

De kleine ovale blaadjes, tot zo’n 13 cm groot, zijn prachtig groen met donkerpaarse vlekken.  Ze zijn licht gegolfd en liggen dus niet helemaal vlak op het water, hetgeen voor extra dynamiek zorgt.  Samen met de zachtgele overvloedige bloemen vormen de donkere bladeren een prachtig geheel.

Dit schattige langslapertje zal zich pas tegen 11 uur vertonen om dan tot in de late namiddag op te blijven.
Je plaatst deze Nymphaea  Helvola het best op zo’n diepte van 25 à  30 cm. En natuurlijk hoort ze ook thuis in de houten tonnetjes of kleinere vijvers.  Vooral omdat ze omwille van  haar vinger-rizoom absoluut niet woekert.

Teler: Joseph Bory Latour-Marliac 1879

Ouders: waarschijnlijk Nymphaea tetragona x Nymphaea mexicana

Wortelstok: vinger- of duimwortelstok

Foto’s