Crystal White


Een waterlelie die men Snowball of Christal White noemt…

Waterlelie Gonnère

DSC_7153 Nymphaea Gonnère
Nymphaea Gonnère

dat schept verwachtingen.  Ik heb het hier echter niet over een nieuwe amerikaanse variëteit, maar wel over de al bijna 100 jaar (95 om precies te zijn) oude Waterlelie Gonnère.

Eén jaartje na de Gloire du Temple sur Lot, kwam de Snowball tot stand in Latour-Marliac.

Deze witte, dubbele variëteit is een zeer goede bloemer in onze streek, mede door haar Marliac-rizoom.  Ze zal je meer bloemen geven dan andere dubbele variëiteiten en de bloem heeft de eerste dag dan nog een aangename geur ook.  De bloemen zijn zo’n 12 à  14 cm groot en zonnen prachtig op het water.  Deze witte telt zo’n 60-tal bloemblaadjes, dat is maar de helft van een Gloire du Temple sur Lot, maar wel het dubbele van de meeste witte waterlelies.

DSC_7152
DSC_3903
DSC_7621

Ode aan Alida

De  Waterlelie Gonnère zou het niet zo goed doen in de warmere streken, maar geef nu toe, dat zal ons een zorg zijn!

Een voordeel van deze sneeuwbal is dat ze langer open blijft dan de meeste andere wittekes, zodat je ‘s avonds bij het thuiskomen nog even kan genieten.

Zoals vele witte waterlelies, heeft ook de Crystal White een groen blad, weliswaar iets lichter van kleur dan de meeste witte.  Het is mooi rond en wordt ongeveer 20 cm groot.  Plant je deze soort op de juiste diepte, tussen de 40 en 70 cm diep, dan zal ze je vanaf juni tot en met september overladen met haar prachtige bloemen.
Deze waterlelie Gonnère is trouwens een ode aan de echtgenote van Joseph Bory Latour-Marliac, mevrouw Alida Gonnère. De verhoudingen bloem-blad zitten goed bij deze plant, De bloem was zo’n succes dat er 10 jaar later de roze variant van op de markt komt… was het maar zo eenvoudig:-)

Teler: Latour-Marliac Nurseries
Ouders: zaailing Tuberosa Richardsoni
Wortelstok: Marliac rizoom
Foto’s