Ten Mile Creek Nursery


Wij hadden het geluk om Ten Mile Creek Nursery te mogen bezoeken.  Een lotuskwekerij in Hartford, Alabama! Niet zo maar een kwekerij maar de beste van heel de Verenigde Staten van Amerika, volgens ons toch!

Ten Mile Creek Fish Farms

Het domein was nog eigendom van de vader van Laura Bancroft, J.P. Kennedy. Hij baatte daar de Ten Mile Creek Fish Farms uit voor wel meer dan 40 jaar.  Hij was in die tijd één van de eerste commerciële kwekers van tilapia in het Zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika. Deze vissoort is bij ons enorm populair als consumptievis.  Ze stellen ook weinig eisen aan de waterkwaliteit, behalve een minimumtemperatuur van 20°C. Ze kunnen ook gekweekt worden met volledig plantaardig voedsel, dat voornamelijk uit soja en tarwe bestaat.

Ten Mile Creek Nursery

In 2004 startte Bill Bancroft zijn Ten Mile Creek Nursery, gespecialiseerd in lotussen.  Hij was toen afgestudeerd van de Auburn University School of Horticulture. Hij werd hierin geholpen en begeleid door zijn grootvader.
Momenteel heeft zijn mama het heft in handen op de kwekerij, want Bill werd toegelaten op de Medical School en heeft zijn handen vol. De kwekerij wordt doorkruist door een rivier die gevoed wordt door een bron van koud zoetwater, deze bron is nog nooit opgedroogd ondanks de enorme droogtes in de regio.

Princess Abby of Ten Mile Creek Nursery

Deze kwekerij heeft momenteel 141 variëteiten aan lotus, dat zijn er een heleboel! Sinds kort maken ze ook enkele eigen variëteiten waaronder de wondermooie Nelumbo Princess Abby of Ten Mile Creek Nursery, die u ook al bij ons kan aanschaffen. Maar ook het andere prinsesje Princess Libby Claire of Ten Mile Creek Nursery en de Nelumbo Bol Protector zijn echte TMC’s.

Ten Mile Creek Nursery, ons bezoekje

Laura Bancroft
Laura Bancroft

Wij zijn langs geweest eind augustus, niet het ideale moment want de lotussen zijn dan hun piek voorbij, waarschuwde Laura ons. We merkten al snel dat bij Ten Mile Creek Nursery, een laagseizoen nog steeds spectaculair is.
Wanneer het moeilijk is om de persoon terug te vinden die enkele meters voor jou uit loopt, dan zit je echt wel middenin een lotuskwekerij of het moet een zeer mistige dag zijn. Wij waren er gelukkig op een zonnige dag, zo zonnig dat het moeilijk was om mooie foto’s te maken.  Zo zonnig ook dat het onmogelijk was om er een hele dag te blijven.  Dat hadden we nochtans wel gewild!

Lotusparadijsje

Séverine @ Ten Mile Creek Nursery
Séverine @ Ten Mile Creek Nursery

De kwekerij ligt vrij afgelegen op een groot stuk land, eigendom van de familie.  De rust (op alligators na) in combinatie met de weelde aan blad en bloem, maakt deze plaats een paradijs op aarde, voor ons toch.
De collectie is echt enorm, er staan zo’n 141 variëteiten op de website, maar ter plaatse zijn het er een pak meer.
Bij Ten Mile Creek Nursery zijn ze ook volop bezig met het uitgroeien van lotussen van bijvoorbeeld Daike Tian of zelfs hun eigen kruisingen.
De bloemen worden constant afgeknipt om ongewilde kruisingen te voorkomen. Hetgeen wij wel een beetje spijtig vonden, maar we reden wel naar het hotel met een wel heel groot boeket lotussen.