Boeken


Bronvermelding is zeer belangrijk. Doch het is natuurlijk niet altijd meer evident om nog te weten waar je sommige kennis juist hebt opgedaan.Ik geef hieronder dan ook graag enkele boeken mee die in elke waterlelie-liefhebber zijn/haar bibliotheek zouden moeten staan. Boeken waarin ik uren kan bladeren, vraag maar aan mijn man…

PolDetienne

De schrijvers hebben hierin veel tijd, energie en passie gestoken. De meeste van deze boeken zijn niet Nederlandstalig en zelf vond ik het tijd dat er ook eens in het Nederlands wat meer werd geschreven over de waterlelies. Ik heb echter niet voor vertaalcomputertje gespeeld, maar ben zelf op zoek gegaan naar extra informatie waardoor deze website hopelijk toch meer mijn verhaal is geworden. Alles is zoveel mogelijk gebaseerd op eigen ervaringen, indien het echter niet meer mogelijk is om de desbetreffende kwekers zelf te contacteren, hebben wij natuurlijk alles uit goedingelichte bron. 🙂 die we dan ook graag allemaal hier vermelden.

 1. Les Jardins Aquatiques door Jean-Marie Jurdant.  Het eerste vijverboek uit onze collectie en dan nog een Belgisch ook.
 2. Seerosen für den Gartenteich 1995
  door Egon Petrowsky ,  boekje waarin zo’n 40 winterharde waterlelies worden besproken. Ook werd er tijd en plaats gemaakt voor hoofdstukken over ziekten en plagen.
 3. Water Gardening Water Lilies and Lotuses by Perry D. Slocum and Peter Robinson, ondertussen is er dus ook het nieuwe testament zie hieronder.1996.
 4. Encyclopedia of Water Garden Plants by Greg Speichert and Sue Speichert een boek dat meer dan enkel over waterlelies spreekt. 2004.
 5. Waterlilies and Lotuses Species, Cultivars and New Hybrids by Perry D. Slocum, wordt niet voor niets de bijbel van de waterlelies genoemd.  Een boek dat al helemaal versleten is, twee exemplaren had ik er mij van gekocht.  Het tweede is mysterieus verdwenen…  Het eerste ziet er niet meer uit, ik denk dan ook dat ik het zeker wekelijks wel eens vastneem. 2005.
 6. Hybridizing waterlilies, state of the art.  Een brochure gemaakt door Rich Sacher in opdracht van IWGS. 2005.
 7. Les nymphéas rustiques
  door Pol Detienne, een boek dat je als Belgische waterlelie-liefhebber moet hebben, onze enige echte Belgische kweker. 2005.
 8. Seerosen Blütenzauber im Gartenteich by Dieter Bechthold und Harro Hieronimus, een zeer interssant werk vooral ook omdat het een Europees boek is en de informatie al iets toepasselijker is voor België. 2006.
 9. The Lotus Know it and grow it
  by Kelly Billing and Paula Biles een boekje van twee straffe madammen over alles wat met lotus te maken heeft. 2007.
 10. Victoria, The Seductress by Tomasz Anisko. Een prachtige ode aan de enige échte koningin van de waterlelies. 2013.
 11. Het kleine waterlelie-boekje 2015
  door mezelf, hierin vind je 126 foto’s van waterlelies terug die het al jaren goed doen in België.

We vragen natuurlijk ook om niets van onze site te kopiëren zonder bronvermelding 🙂