Siam Purple Hardy 2007


Eindelijk, het is ons gelukt.  Nou ja, eigenlijk is het onze Siam Purple Hardy gelukt.  Misschien nog juister: het is Pairat Songpanich gelukt.

DSC_8178

De allereerste ISG bloem in Belgenland is een feit.  Na enkele jaren buiten te hebben overwinterd, mochten we vandaag genieten van de allereerste bloem van een winterharde paarse waterlelie.  We willen dan ook heel graag de eerste foto’s met jullie delen.

Zoals jullie wel weten, hebben we een beetje onze twijfels over het bloeien en groeien van deze waterlelies in koudere streken.  De kleur van deze Siam Purple Hardy is absoluut die van een tropische waterlelie, daar zit het dus al goed.  We zijn dan ook zeer blij met het resultaat en hopen dat er nog heel wat bloemen mogen bijkomen de volgende weken.  Doch tot op heden is dit het enigste knopje, dus het zal afwachten worden.

DSC_8183

Het is niet moeilijk om deze te laten bloemen in serres of tunnels, maar wij focussen ons op waterlelies die elke particulier kan houden.  Daarom dat het een must is om deze plant verder op te volgen en na te gaan of ze geschikt is voor verdere verkoop in België.

De bloem is kopvormig en zo’n 10 cm groot.  We verwachtten natuurlijk dat de volgende bloemen groter zullen worden.  Het blad heeft een gladde rand en is dus niet gekarteld zoals andere tropische waterlelies.  Het heeft een open sinus, is ovaal en heeft een groene ondertoon met roodbruine vlekken.  De onderzijde van een nieuw blad heeft die typische tropische paarse schijn.