Leo Poldini


Leo Poldini, Artegna, Udine, Italië, Europa

Leo Poldini

Rome, Venetië, Leo

Wat moet een mens zeker gezien hebben als je naar Italië gaat.  Rome check, Venetië check en natuurlijk als waterlelie-liefhebber Leo’s place, check!

Zelf had ik nog nooit van Artegna, Udine gehoord. Maar toen we besloten om een roadtripje Frankrijk-Italië« te doen, konden we niet anders dan een stop te maken bij Leo Poldini . Artegna, een prachtig dorp gelegen aan de voet van de Alpen, lijkt niet de meest voor de hand liggende plaats om tropische waterlelies te gaan bewonderen.  Maar wat een magische plaats is me dat!  Een dorp waar nog iedereen zijn hand opsteekt , eventjes naar die vreemdelingen kijkt en dan gewoon verder gaat met de orde van de dag.

Op naar het ziekenhuis

Neen, geen schrik, we hadden geen nood aan dringende hulp. Leo nam ons eerst mee naar zijn werkplaats, het ziekenhuis van Udine, waar hij instaat voor de prachtige tuin. Laten we hopen van niet, maar als ik dan toch eens wat langer in een ziekenhuis zou moeten blijven, dan bij voorkeur daar!   Zijn dochter Stefania vertelde me dat patiënten en familie regelmatig vertellen hoe fijn en troostend ze de mooie vijvers met waterlelies en lotus wel vinden en ik kan me daar volledig bij aansluiten. Als je er dan toch moet verblijven, waarom niet zorgen dat het zo aangenaam mogelijk is, als ik dat vergelijk met de ziekenhuistuinen hier bij ons in België. Daar kunnen we nog wat van leren, maar oordeel vooral zelf.

Als er al een waterpartij is, dan toch niet zo’n kleurrijk en vrolijk exemplaar als in Udine.  Want de vijvers daar, doen de mensen glimlachen en ondanks alles, genieten van de natuur, van een kleine wandeling, en hopelijk maken ze hun verblijf ietsje draaglijker.  Zeg nu zelf als je deze foto’s ziet zou je toch even vergeten dat je in een ziekenhuis bent…

Leo Poldini
Leo Poldini

Vakantiehuisje

Maar goed, dit was eigenlijk maar het begin van een fantastisch dagje aan de voet van de Alpen.  Op naar Leo Poldini’s place dus.  Een huis dat je onmiddellijk het gevoel geeft van een warme thuis.  Leo Poldini’s huis is machtig gelegen, aan de voet van het gerestaureerde Castello di Artegna.  In ruil voor dat mooie uitzicht, onderhoudt Leo dan ook met veel liefde de  heuvel waarop dit kasteeltje prijkt.

De mooie  ligging in combinatie met de prachtige vijvers, maakt van zijn woning de ideale vakantiewoning, indien hij het zou verhuren in de zomer we zouden het wel weten.  De collectie waterlelies, want daar gaat het hier over, is best wel imposant.  Zowel de tropische als winterharde waterlelies voelen zich thuis in de tuin van de Poldini familie.  We begrijpen dat, na een half uurtje hadden wij ook dat gevoel 🙂

De zak van Sinterklaas

Zo spendeerden we een gezellige namiddag in het prachtige noorden van Italië.  Omringd door waterlelies en met een bord échte Italiaanse pasta voor onze neus, gemaakt met de groentjes recht uit hun tuin.

Om de sfeer nog wat vrolijker te maken werd de Sangria rijkelijk bedeeld en kregen we er nog een live-concertje van de dochter des huizes op accordeon bij, een stukje uit de mooie film, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain.

De vijvers, allemaal getekend en aangelegd door Leo zelf, nemen een derde van de tuin in beslag. Ze zijn mooi afgewerkt met de prachtige stenen, zo typisch uit Italië en erop voorzien dat dieren (hun konijn en hond en kippen) er gemakkelijk in en uit kunnen.  Naast de gekende waterplanten zoals Pontederia,Thalia, Scirpus,… staan zijn vijvers vol, maar dan ook vol met prachtige waterlelies.  Bij het lekkere eten, kreeg ik enkele A4-tjes voorgeschoteld waarop zijn volledige collectie waterlelies was opgesomd.  Daaruit mocht ik kiezen, het leek wel alsof ik Sinterklaas hemzelf had ontmoeten. We zijn dan ook met een hele zak vol lekkers (moois) naar huis toe gereden 🙂

Leo Poldini
Leo Poldini

Eigen hybriden

Het blijft een utopie in België om in een kleine privé tuin een Victoria te zien staan, maar daar in het zuiden, staat ze gewoon tussen alle andere variëteiten.  Een andere eye-catcher is zeker en vast Leo zijn eigen kruisingen zoals Nymphaea Leo Poldini of Nymphaea Sterena, deze laatste bijna even schitterend als zijn twee dochters waarnaar ze genoemd is . Het was een onvergetelijk dagje en we hadden spijt dat we niet langer bij hem konden blijven, maar als we ooit die kant weer uitgaan, dan stoppen we zeker terug in dat paradijsje aan de voet van de alpen om te genieten van lekker eten, mooie muziek, prachtige planten en vooral fenomenaal gezelschap!


Wil je graag nog wat foto’s zien van ons avontuur in Artegna, dan kan je dat hier.