Nymphaea Perry’s Viviparous Pink 1990


 Perry’s Viviparous Pink: een levendbarende waterlelie

DSC_0904
DSC_1343
DSC_1705

Ik heb altijd al een zwak gehad voor de variëteiten van Perry.  Ook nu weer was ik vol ongeduld aan het wachten op de eerste bloem van de Perry’s Viviparous Pink!
Gisteren, zag ik dat de bot nog een goede cm onder water zat, dus verwachtte ik morgen of overmorgen een bloem. We zagen wel al een tipje van de sluier, namelijk een felroze streep!
Mijn verbazing was dan ook groot toen ik deze morgen de bot licht geopend volledig boven het wateroppervlak zag staan.  Twee centimeter gegroeid sinds gisteren 19u00! Om 09u00, wat toch wel echt vroeg is voor een waterlelie, kon ik al de hele bloem aanschouwen! En… zoals steeds, het is ook nu weer een prachtwaterlelie.

De rode bladeren van deze Perry’s Viviparous Pink zijn zeer mooi, zoals de literatuur het voorschrijft. De bloem zelf is felroze en ligt te zonnen op het wateroppervlak. Perry beweert dat de bloem zo’n 15-19 cm wordt, maar de onze is slechts 9 cm groot. Niet dat dat me verbaast, hier in België worden de bloemen zelden zo groot als de literatuur het voorschrijft. Het is zonder meer weer een prachtige nieuwe soort (voor mij dan toch). Ik kijk ernaar uit om met deze planten verder te kweken, misschien zelfs een levendbarende stek…maar ja, daar hopen we toch niet te veel op!!!

Een levendbarende waterlelie is toch altijd wel iets apart, daarom ook dat we de Nymphaea Colonel A.J. Welch in onze collectie hebben staan.  Als je de bloemen vergelijkt, dan gaat mijn voorkeur toch volledig naar deze mooie dame, de Perry’s Viviparous Pink.  Ben je vooral op zoek naar een levendbarende plant, dan ben je meer met de Colonel A.J. Welch. Tot op heden heb ik nog geen enkele jonge plant uit de bloem van dit pareltje zien groeien, misschien dit jaar?

Teler: Slocum 1990
Ouders: Nymphaea Perry’s Pink x Nymphaea Colonel A.J. Welch
 Wortelstok: odorata