Waterlelie Newton 1910


We hebben de Waterlelie Newton laten overkomen vanuit Duitsland in 2007.

Door de lovende kritiek van Perry waren we al snel overtuigd dat deze soort aan onze collectie moest toegevoegd worden. Toen de eerste knoppen tevoorschijn kwamen begon het al te kriebelen.
En toen…18 september…de allereerste bloem! We hadden al begrepen dat er geen sprake zou zijn van een bloem die 7,5 cm boven het wateroppervlak tot bloei zou komen, maar dat kon ons enthousiasme niet temperen.  Zie hierbij dan ook enkele foto’s van de eerste bloeidag.

Waterlelie Newton
Waterlelie Newton
Waterlelie Newton

De bloem bleef prachtig op het wateroppervlak drijven zoals ze men zou verwachten op de laatste bloeidag. Dat ze pas in september begint te bloemen en dat ze zo prachtig op het wateroppervlak drijft heeft waarschijnlijk veel te maken met haar belevenissen van de afgelopen maanden.  We weten ondertussen al dat waterlelies die opgestuurd worden steeds een jaartje nodig hebben om te recupereren.

Waterlelie Newton
Waterlelie Newton
Waterlelie Newton

We zullen dus pas volgend jaar meer kunnen vertellen over haar bloeigedrag hier in België. Maar wat ons nu al opvalt is dat ze prachtig rode, zeer fijne bloemblaadjes heeft. Deze bloemblaadjes gecombineerd met de opvallend lange meeldraden maakt van deze waterlelie een echt juweeltje, om dit te mogen meemaken zo laat op het seizoen…we weten waarom Perry het woord exquisite in zijn mond neemt.

Waterlelie Newton
Waterlelie Newton
Waterlelie Newton

Hieronder latere foto’s waarbij de bloem wel enkele centimeters boven het wateroppervlak bloeit.  Het is een absolute aanrader, ook voor België en de bloemen lijken geen last te hebben van sterk zonlicht ondanks de toch wel felle rode kleur.  Bloemen die wel 20 cm groot worden en die typische tropische look hebben. Topplant!

Waterlelie Newton DSC_0861
Waterlelie Newton DSC_0869

Teler: Joseph Bory Latour-Marliac

Herkomst: ongekend

Wortelstoktype: Marliac

Foto’s