Nymphaea Marliacea Flammea 1894


Een oude waterlelie met een zeer mooie bloem-blad combinatie, deze Nymphaea Marliacea Flammea.

Nymphaea Marliacea Flammea: de bloem

Nymphaea Marliacea Flammea
Nymphaea Marliacea Flammea

De bloem van deze dame is van een zeer zeldzaam purperrood.  Ze is stervormig en wordt zo’n 12 cm groot.   De meeldraden van deze lelie zijn donkerrood hetgeen haar een nog specialere uitstraling geeft.
Het is een eenvoudige maar mooie bloem die zich spijtig genoeg niet leent tot snijbloem. Ze zont meestal op het water met haar brede, donkere bloemblaadjes.

Nymphaea Marliacea Flammea: de plant

Nymphaea Marliacea Flammea
Nymphaea Marliacea Flammea

Het blad is ovaal met open sinus, het wordt zo’n 20 cm groot.  Het blad is eerst zeer mooi bruinrood met rood-bruine vlekken.  Later wordt het donkergroen en verbleken de vlekken een beetje, maar helemaal weg gaan ze zeker niet.  Dat maakt deze plant dan ook zo speciaal.

De plant neemt 75 tot 90 cm aan wateroppervlakte in beslag.  Op een diepte tussen de 40 en 80 cm voelt ze zich het beste, deze dame. Ideale plant voor kleine en middelgrote vijvers.

De mening van Agua

Deze dame is écht al een gouden oude, maar ze staat nog steeds haar mannetje tussen al die nieuwe, felgekleurde Amerikaanse en Thaise dames.  De combinatie van bloemkleur en bladkleur is nog steeds ongezien.  Het is geen enorme bloeier, maar we vinden haar toch de moeite waard om in een tonnetje of terrasvijver te houden.