Nymphaea Marliacea Rosea 1887


De oudste roze gekruiste waterlelie, sterk gelijkend op de Nymphaea Marliacea Carnea.

Nymphaea Marliacea Rosea: de bloem

Nymphaea Marliacea Rosea
Nymphaea Marliacea Rosea

De bloem van deze mooie dame is zo’n 15 cm groot.  Ze is eerst kopvormig en wordt stervormig bij het openbloeien.  Ze is mooi wit met een roze basis, je moet al een kenner zijn om haar te onderscheiden van de Nymphaea Marliacea Carnea.  Het is een zeer goede bloeier, maar dan bloemen hebben geen specifieke geur.  Ze zijn spijtig genoeg ook niet bruikbaar als snijbloemen. Het is een zeer eenvoudige bloem met zo’n kleine 20-tal bloemblaadjes.

Nymphaea Marliacea Rosea: de plant

DSC_3748 Nymphaea Marliacea Rosea 1887
Nymphaea Marliacea Rosea 1887

Het blad is eerst bronskleurig en wordt later  mooi groen, rond en met open sinus.  De bladrand is veelal rood en gegolfd.  Het wordt zo’n 23 cm groot.

De plant bedekt een wateroppervlakte tussen de 120 en de 150 cm, niet voor de kleine vijvers dus.  Plant haar tussen de 70 en 100 cm diep en je krijgt een mooie plant met veel blad en bloem, dat heeft ze natuurlijk te danken aan haar Marliac wortelstok.

De mening van Agua

Deze waterlelie lijkt heel sterk op die andere zeer populaire Marliac, de Carnea.  Het is een goede groeier en bloeier, we raden haar vooral aan voor middelgrote en grotere vijvers.