Nymphaea Marliacea Chromatella 1877


De allereerste kruising aan de hand van Joseph Bory Latour-Marliac, deze Nymphaea Marliacea Chromatella. Het zou nog steeds de meest geliefde variëteit zijn onder de Marliacjes.

Nymphaea Marliacea Chromatella: de bloem

DSC_7074 Nymphaea Marliacea Chromatella 1887
Nymphaea Marliacea Chromatella 1887

De bloem is kopvormig en kanarigeel, met een lichtroze blos aan de basis.  De bloemen bereiken een grootte van 15 cm.  Het is een eenvoudige bloem met zo’n 20-tal bloemblaadjes. Nieuwe bloemen geuren heerlijk, doch ze zijn spijtig genoeg niet geschikt als snijbloemen. Meestal zonnen de bloemen op het water, bij een beperkte diepte staan ze enkele centimeters op hun steeltje.   Het is een zeer goede bloeier.

Nymphaea Marliacea Chromatella: de plant

Nymphaea Marliacea Chromatella
Nymphaea Marliacea Chromatella 1887

Het blad is olijfgroen met bronzen vlekken, zoals de meeste gele waterlelies.  Hou ouder het blad wordt, hoe meer de vlekken zullen verbleken en hoe groener het blad dus wordt. Het wordt ongeveer 22 cm groot en heeft een open sinus.

De plant heeft een bladspreiding van 90 cm, hetgeen vrij beperkt is, dat komt natuurlijk door haar ananas wortelstok.  Je kan haar planten op een diepte tussen de 70 en 100 cm.  Geschikt voor middelgrote vijvers dus.

De mening van Agua

We weten al langer dat marliacjes het goed doen in België, zo ook met deze.  Meestal zijn het goede groeiers en bloeiers, soms groeien ze zelfs iets te snel.  Deze echter, door haar ananas wortelstok, is beperkter in groei. Geschikt dus voor kleine siervijvers maar ook evengoed middelgrote en grote vijvers.