Nymphaea Marliacea Carnea 1879


Waarschijnlijk de meest gekende waterlelie in België, deze Nymphaea Marliacea Carnea. 

Nymphaea Marliacea Carnea: de bloem

Nymphaea Marliacea Carnea
Nymphaea Marliacea Carnea

De bloem van deze waterlelie is heel lichtroos, eigenlijk bijna wit.  Het is een kopvormige bloem waarbij de kelkbladen iets intenser roze zijn.  De bloem wordt gemakkelijk 18 cm groot.  De bloemen zonnen meestal op het water, maar zullen bij beperkte diepte enkele centimeters boven het wateroppervlak staan. Het is een zeer goede bloeier.  Ze heeft een lichte, aangename geur maar is niet geschikt als snijbloem.

Nymphaea Marliacea Carnea: de plant

DSC_7955 Nymphaea Marliacea Carnea 1887
Nymphaea Marliacea Carnea 1887

Het blad is eerste paarsachtig, later wordt het mooi groen.  De sinus kan open, halfopen of zelfs gesloten zijn. De bladeren worden zo’n 24 cm groot.  Deze dame geeft veel blad, waardoor de bloemen soms onder de bladeren verscholen zitten.

De plant heeft veel ruimte nodig, met haar marliac wortelstok, neemt ze al graag 2 m2 aan wateroppervlakte in.  Je kan haar het beste planten op een diepte tussen de 60 en  120 cm om overwoekering te voorkomen.  Enkel voor grote vijvers of visputten dus.

De mening van Agua

De Nymphaea Marliacea’s zijn allemaal goede groeiers en bloeiers, deze zou wel één van de populairste zijn.  Ze past in elk geval perfect in natuurlijke vijvers, waar ze toch een beetje kleur aan geeft. Wij vinden ze enkel geschikt voor middelgrote en grote vijvers.