Nymphaea Marliacea Albida 1879


Een prachtige variëteit met grote, melkwitte bloemen, deze Nymphaea Marliacea Albida.

Nymphaea Marliacea Albida: de bloem

DSC_4223 Nymphaea Marliacea Albida 1880
Nymphaea Marliacea Albida 1879

Deze bloemen kunnen een grootte bereiken van 12 tot 15 cm diameter. Hoewel Joseph Bory Latour-Marliac over wel 20 cm spreekt.  Het is een kopvormige enkelvoudige bloem met zo’n 26-tal bloemblaadjes.  De buitenste bloemblaadjes hebben een lichtroze kleur. De meeldraden zijn geel. Meestal staat de kopvormige bloem enkele centimeters boven het wateroppervlak.  Ze geurt heerlijk, maar is toch niet écht geschikt als snijbloem, mooi bij de moederplant laten dus, deze dame.  Het is een zeer goede bloeier, vanaf mei tot in oktober.

Nymphaea Marliacea Albida: de plant

Nymphaea Marliacea Albida 1880
Nymphaea Marliacea Albida 1879

Het blad is eerst licht bronskleurig en wordt later olijfgroen, meestal is het mooi rond. Bij jonge bladeren zal de sinus 2/3de overlappen, bij oudere is hij meestal wijd open. De bladeren worden al snel 20 à 24 cm groot.

De plant heeft een bladspreiding tussen de 90 en 120 cm.  Je plant haar het beste op een diepte tussen de 70 en 100 cm om overwoekeren te voorkomen.  Het is en blijft een Marliacje natuurlijk.

De mening van Agua

Joseph Bory Latour-Marliac heeft van elke kleur wel een Marliacje gemaakt, of toch bijna.  Het zijn stuk voor stuk, robuuste planten, goede bloeiers, maar vooral goede groeiers.  Zeker niet geschikt voor tonnetjes op je terras, we raden ze eerder aan voor middelgrote vijvers..