Nymphaea Lily Pons 1992


Een wel zeer uitzonderlijke waterlelie, deze Nymphaea Lily Pons.

Nymphaea Lily Pons: de bloem

DSC_9638 Nymphaea Lily Pons 1992
Nymphaea Lily Pons 1992

De bloem van deze waterlelie is op haar eerste bloeidag,  meestal felroze.  Hoe ouder ze wordt, hoe bleker ze kan worden, doch dit is niet altijd het geval. De bloemblaadjes zijn afgerond en zeer talrijk, we spreken over meer dan 100 bloemblaadjes, dat heeft ze natuurlijk van haar papa.  De mooie felroze kleur heeft ze dan weer van haar mama.  De bloem is pioen-of balvormig en wordt tot 20 cm groot.  Ze ligt heel dicht tegen het wateroppervlak aan en is absoluut niet geschikt als snijbloem.

Nymphaea Lily Pons: de plant

Nymphaea Lily Pons 1992
Nymphaea Lily Pons 1992

Het blad is groen en rond, het wordt zo’n 20 cm groot. De onderzijde is rood, het blad heeft een open sinus.

De plant neemt tot wel  180 cm aan wateroppervlakte in beslag.  Het duurt echter wel even, dat komt natuurlijk door die odorata wortelstok.  Eén keer ze gesetteld is, is het best wel een goede bloeier. Je kan haar het beste planten tussen de 40 en 100 cm diep.

De mening van Agua

De Nymphaea Lily Pons is er absoluut één voor de verzamelaars, een goede bloeier dat wel, maar ze heeft tijd nodig.  Dat niet alleen ze heeft ook veel ruimte nodig.  Ze heeft tevens wel een heel aparte vorm en is dus enkel geschikt voor de  liefhebbers.  We hebben ook gemerkt dat ze écht wel veel verschillende vormen kan aannemen.  Goed voor middelgrote vijvers deze waterlelie.