Nymphaea James Brydon 1899


Een opvallend juweeltje in de vijver, deze oeroude Nymphaea James Brydon, dat vond zelfs Claude Monet!

Nymphaea James Brydon: de bloem

DSC_7943 Nymphaea James Brydon 1899
Nymphaea James Brydon 1899

De bloem van deze  James Brydon lijkt een dubbele bloem te zijn, maar met haar 27 bloemblaadjes, is ze dat toch maar net.  Het is vooral de mooie bol- of pioenvorm die haar dat dubbele effect geeft.  Daarbij zijn de bloemblaadjes ook vrij breed.  Deze fuschia-roze bloemen kunnen tot 15 cm groot worden. Ze geuren heerlijk naar rijpe appeltjes en zijn zeer geschikt als snijbloem. Maar niet om in een vaas te plaatsen natuurlijk.  Deze bloemen houden ervan om op het wateroppervlak te zonnen en horen dan ook in een mooie kom op de tafel thuis, eventueel met enkele mooie bladeren erbij.

Nymphaea James Brydon: de plant

Nymphaea James Brydon 1899
Nymphaea James Brydon 1899

Het blad is eerst paars, maar wordt daarna groen met nog enkele overblijvende vlekken.  Als het helemaal volwassen is dan wordt het meestal effen donkergroen.  Een blad kan tot  20 cm groot worden.  Het is een rond blad met overlappende sinus.

De plant neemt zo’n 90 tot 120 cm in beslag.  Je kan haar het beste planten op een diepte tussen de 70 en 100 cm.  Het is een zeer weelderige bloeier met vrij grote bloemen, doch blijft de plant in verhouding klein.  Deze lelie verdraagt meer schaduw dan de meeste waterlelies.

De mening van Agua

Wij houden echt wel van deze mooie waterlelie, het is weer zo’n super degelijke plant.  Ze doet het zowel in kleinere als middelgrote vijvers heel goed.  Het is een waterlelie die veel bloemen geeft en zelfs in de schaduw laat ze zich niet zomaar overtreffen. Ze kan verschillende dieptes aan, maar blijft toch vrij compact in oppervlakte. Tja, wij kunnen ze alleen maar aanraden, en oh ja, ze geurt heerlijk en ze kan gerust in een schaaltje op de tafel…