Nymphaea Pygmaea Helvola 1879


De allereerste gekleurde dwerg waterlelie en dus het begin van alle goeds, deze Nymphaea Pygmaea Helvola.

Nymphaea Pygmaea Helvola: de bloem

Nymphaea Helvola 1879
Nymphaea Pygmaea Helvola 1879

De bloem van deze kleine waterlelie is prachtig zacht geel.
Ze drijven zachtjes op het water en vertoeven het liefst in grote groepen. Dat horen we natuurlijk graag.
De bloemetjes worden zo’n 4 à 5 cm groot.  Ze zijn geurloos en absoluut niet geschikt als snijbloemen. Het zijn schaalvormige bloemetjes met een felgeel hartje. De bloem van deze Nymphaea Pygmaea Helvola is eenvoudig enkel, met nog geen 20 bloemblaadjes.

Nymphaea Pygmaea Helvola: de plant

Nymphaea Helvola 1879
Nymphaea Pygmaea Helvola 1879

Het blad van deze dame wordt zo’n 7 cm groot.  Het is een bruinrood blad met vlekken, dat groener wordt wanneer het ouder wordt.  De vlekken zullen echter steeds aanwezig blijven en zijn ook een deel van haar charme.

De plant neemt een 50 cm aan wateroppervlakte in beslag en is dus ideaal voor terrasvijvers en tonnetjes.  Je plant haar het beste op 15 à 30 cm diepte. De Pygmea Helvola is de meest schitterende dwerglelie en de meest aangepast voor kleine vijvers.

De mening van Agua

Wij zijn absoluut fan van deze dame.  Ondanks de kleine en fijne bloemetjes, zijn het er meestal zoveel dat het niet uitmaakt.  Een absolute aanrader voor kleine vijvers of tonnetjes op en naast het terras.  Het is de enige gele winterharde dwergwaterlelie.  Ze bestaat al sinds 1879 en nog steeds is er geen volwaardige opvolger, dat wil wel wat zeggen.  De plant is niet zo gemakkelijk verder te kweken, waardoor de plantjes in de handel veelal niet zo’n goede kwaliteit hebben.  Echter één maal uitgeplant, worden het weelderige mooie planten.