Karl Wachter 1920-2002


Karl Wachter, Potsdam, Duitsland, Europa

We weten niet zoveel van deze Duitse heer,  Karl Wachter, maar wat wel weten dat geven we hier graag mee.

Nymphaea Gruß an Potsdam

Karl Wachter, geboren te Potsdam

Ten eerste werd hij geboren in 1920 te Potsdam, dat weten we alleen maar omdat hij  de waterlelie Gruß an Potsdam creëerde. Hij was bezeten door waterplanten en in het bijzonder door waterlelies, ook het aanleggen van zwemvijvers was één van zijn specialiteiten.
Hij had een mooie kwekerij  in Rollbarg 17, 25482 Appen-Etz die hij overlaat aan zijn zoon.  Momenteel is er echter niets meer over dit bedrijf terug te vinden.  Ook de website http://www.karlwachter.de is ofline gehaald. We vermoeden dan ook dat dat bedrijf niet meer bestaat.
Nadat hij het bedrijf overlaat, vertrekt Karl Wachter naar Walderbach, waar hij tot op het einde zal blijven. In de jaren ’80 legde hij de Walderbacher Seerosenteiche aan, deze kan je nog steeds bezoeken.

Karl Wachter, oprichter van de Arbeitskreis Wasserpflanzen

In de zomer van 1986 sticht hij Arbeitskreis Wasserpflanzen.
Op 5 juli 1992 sticht hij de Gesellschaft der Wassergarten-Freunde in Bochum en wordt automatisch hun eerste president. Hij word in de “Hall of Fame” van de toenmalige IWLS opgenomen  in de zomer van 1994.
In 1998 brengt hij het populaire boek Seerosen-Winterharte und tropische Nymphaeaceen uit, ISBN 3-8001-6635-6
In 1999 neemt Heinrich Stuber, die al 10 jaar met het samenwerkte,  het bedrijf over.  Je kan bij hem nog steeds terecht in het bedrijf Seerosen-Wachter, ja de naam werd behouden, mooi gebaar vinden we dat.  De collectie telt zo’n 150 verschillende waterlelie-variëteiten op 13.000m2 wateroppervlakte.  Niet slecht, zou ik zo zeggen.

Nymphaea Gruß an Potsdam
Nymphaea Gruß an Potsdam

Karl Wachter, zijn eigen waterlelie

In 2005 wordt de waterlelie Karl Wachter gedoopt door Mr. Stuber in Forest Brook, een mooi gebaar voor de in 2000 overleden Karl Wachter.