Nymphaea Gruß an Potsdam 1996


Een vrij zeldzame waterlelie, deze Nymphaea Gruß an Potsdam

Nymphaea Gruß an Potsdam : de bloem

Nymphaea Gruß an Potsdam 1996
Nymphaea Gruß an Potsdam 1996

De bloem van deze waterlelie is bij de kleinere, maar valt wel op door kleur en vorm. De mooi intens roze bloem staat altijd op haar steeltje enkele centimeters boven het wateroppervlak.
Het is de enige waterlelie die als tulpvormig wordt omschreven in onze collectie.  De bloem heeft opvallend mooie afgeronde bloemblaadjes.
Ze wordt zo’n kleine 10 cm groot en is helemaal niet geschikt als snijbloem. De bloem blijft geopend tussen 9 uur ‘s morgens en 6 uur ‘s avonds.  Iets vroeger dus dan de meeste.

Nymphaea Gruß an Potsdam : de plant

Nymphaea Gruß an Potsdam 1996
Nymphaea Gruß an Potsdam 1996

Het mooie groene blad wordt zo’n 18 cm groot. Het is bijna rond, de randen zijn meestal een beetje naar boven gekruld en het heeft een licht geopende sinus.  De onderzijde is mooi rood.

De plant neemt zo’n kleine meter wateroppervlakte in beslag.  Ze doet het goed op een diepte van 60 cm.  Ideaal voor kleinere en middelgrote vijvers.

De mening van Agua

De enige met deze bloemvorm, we houden wel van de fierheid waarmee ze boven de bladeren uit staat. Ze heeft mooie groene bladeren die in perfect contrast staan met de kleur van de bloem.  Het is een vrij  goede bloeier, geschikt voor kleinere vijvers.