Nymphaea Graziella 1904


Klein koperkleurig waterlelietje, met mooie gevlekte bladeren, deze Nymphaea Graziella.

Nymphaea Graziella: de bloem

Nymphaea Graziella
Nymphaea Graziella 1904

De bloem van deze kleine variëteit is koperkleurig, met enkele kleurvarianten naargelang de leeftijd van de bloem. Ze heeft een kleine kelk- of schaalvormige bloem die zachtjes op het water zont of wanneer ze ondiep staat een centimeter of twee boven het wateroppervlak uit straalt. De waterlelie wordt zo’n 8 cm groot. Deze kleine bloem is zeker niet bruikbaar als snijbloem en heeft ook geen geur, dus laat haar maar rustig bij de moederplant.

Nymphaea Graziella: de plant

Nymphaea Graziella
Nymphaea Graziella 1904

Het blad is licht ovaal tot rond en met open sinus. Het is eerst roodbruin met groene vlekken, de vlekken verminderen hoe ouder het blad wordt. Een blad wordt zo’n 10 cm groot.

De plant is een vrij goede groeier en bloeier e neemt zo’n half metertje van het wateroppervlakte in beslag.  Je kan haar het beste op een diepte tussen de 15 en  30 cm plaatsen.  Deze variëteit heeft veel gelijkenis met de Chrysantha, perfect voor de kleinere vijvers of tonnetjes op het terras.

De mening van Agua

De Nymphaea Graziella is een kleine veranderlijke waterlelie, zoals Joseph Bory Latour-Marliac er wel een hele reeks heeft gecreëerd.  Ook hier weer met mooie groene bladeren met prachtig contrasterende vlekken.  Deze waterlelies zijn ideaal voor kleine tonnetjes en kunnen ook vrij goed tegen de schaduw.