Friedrich Schmiedl 1902-1994


Friedrich Schmiedl, Schwertberg, Oostenrijk, Europa

Friedrich Schmiedl werd geboren op 14 mei 1902 in Schwertberg, Oostenrijk. Hij was niet de meest typische waterleliekweker ooit. Eigenlijk weet ik tot op vandaag nog steeds niet hoe deze mijnheer ertoe gekomen is om een waterlelie te creëren.

Friedrich Schmiedl en zijn postzegels

Als kleine jongen was hij vooral geïnteresseerd in raketten, zijn alle kleine jongens dat trouwens niet of zelfs grote 🙂  Gezien hij in een afgelegen dorpje woonde, droomde hij van een postraket.  U leest het goed, een raket die naar het volgende dorp vliegt om daar de post te verdelen, fantastisch toch, hoe kleine jongens zo’n leuke dromen kunnen hebben.  In zijn geval, bleef het echter niet bij een droom alleen.  Hij ging chemie studeren aan de Universiteit van Graz en in 1930 was zijn eerste raket een feit.  Om dit alles te kunnen financieren had Friedrich Schmiedl een slim idee bedacht, hij maakte postzegels voor raketpost en verkocht deze.  Deze postzegels zijn nog steeds populair bij verzamelaars.

Friedrich Schmiedl en zijn raketten

Toen dit alles van een leien dakje leek te gaan, droomde de jongeman over een raket tussen Oostenrijk en Zwitserland.  De Oostenrijkse Post was hier echter niet mee opgezet, dus kwam er een wet die het private bezit van explosieven verbood.  Zo kon Friedrich natuurlijk zijn raketten niet meer lanceren.
Daarna verbood de Oostenrijkse Post ook nog eens het printen en verkopen van eigen postzegels en daar kon Friedrich zijn droom vaarwel zeggen. Daar ging de grote droom van een kleine jongen!

Ergens tussen al dat rakettengevaar ontwikkelde Friedrich deze Nymphaea en gaf ze aan Kern Nurseries in Graz.  Zij gaven de plant de naam Granat in 1952 en zo hebben we een waterlelie-raketgeleerde in onze kwekers-lijst, onvoorstelbaar toch?

Nymphaea Granat