Nymphaea Gonnère 1914


Eén van de mooiste witte waterlelies die er bestaan, deze Nymphaea Gonnère

Nymphaea Gonnère: de bloem

DSC_8238
Nymphaea Gonnère 1914

De bloem is mooi gevuld, pioenvormig. Ze wordt gemakkelijk 15 cm groot. Zoals alle witte waterlelies heeft ook zij een geel hartje, maar door de talrijke bloemblaadjes zal je dit niet altijd zien. De bloemen van deze dame zonnen heerlijk op het water en zoals ook op de foto’s is te zien, ze zijn met veel. Daarnaast blijft deze bloem ook relatief lang open, dit heeft natuurlijk ook wel wat te maken met het aantal bloemblaadjes.  De bloemen blijven meestal later open dan de meeste winterharde waterlelies.  Ze doet het bijzonder goed in koudere streken.  Ondanks haar aangename geur is het geen goede snijbloem.

Nymphaea Gonnère: de plant

DSC_7852
Nymphaea Gonnère 1914

Het blad is mooi erwtengroen en bijna rond, meestal heeft het een lichte rode rand. Het blad heeft een open sinus en het wordt zo’n 15 à 20 cm groot, hetgeen zorgt voor een perfect evenwicht met de bloemen.

Deze plant doet het zeer goed in België en heeft zo’n kleine meter aan wateroppervlakte nodig.  Ondanks die beperkte oppervlakte geeft ze wel veelvuldig bloemen.  Dat is dan weer te danken aan haar Marliac wortelstok natuurlijk.  Je kan haar inplanten tussen de 40 en 100 cm diepte. Ideaal voor middelgrote vijvers dus.

De mening van Agua

Deze Nymphaea Gonnère is geen ideale plant voor warmere streken, perfect voor België dus. Daarbij blijven de bloemen dan ook nog eens laat open, zoals meestal het geval is bij dubbele bloemen. Het is absoluut één van de mooiste waterlelies die Joseph Bory Latour-Marliac ooit heeft ontworpen.  Het is een compacte plant die een massa aan bloemen geeft en dan die knappe vorm erbij, een echte aanrader, zowel voor kleine als middelgrote vijvers, deze Nymphaea Gonnère.  Ideaal voor wie klassiek wilt combineren met dat tikkeltje extra.