Nymphaea Gold Medal 1991


Een sterke gele variëteit, deze Nymphaea Gold Medal.

Nymphaea Gold Medal: de bloem

DSC_3832
Nymphaea Gold Medal 1991

De bloem van deze Nymphaea Gold Medal is kopvormig en kan tot wel 20 cm groot worden. Veelal staan ze zo’n 5-tal cm boven het wateroppervlak waardoor de zon mooi door hun bloemblaadjes heen kan schijnen. Wanneer ze volledig open staat, wordt ze eerder chrysantvormig en zullen de buitenste kelkblaadjes naar beneden hangen.  De dubbele bloemen hebben een lichte geur en zijn meestal niet alleen. Wil je je huis versieren dan snij je gerust één van haar bloemen af, er zullen er zeker nog volgen.

Nymphaea Gold Medal: de plant

DSC_8767
Nymphaea Gold Medal 1991

Het olijfgroene blad is bijna rond en heeft een wijd open sinus.  Het wordt gemakkelijk 25 cm groot.  Het is een typisch blad voor een gele waterlelie.  Een mooi groene ondertoon met bruinpaarse vlekken, die bij het ouder worden zullen verbleken.

De plant kan je het beste in de volle zon planten en dan zal ze gemakkelijk zo’n 180 cm aan wateroppervlakte in beslag nemen.  Het is een Marliac wortelstok en het gaat dus snel.  Plaats haar tussen  40 en 80 cm diepte zodat ze veel bloemen kan aanmaken en je binnenshuis kan meegenieten van deze topplant.

De mening van Agua

Deze Nymphaea Gold Medal is een zeer goede bloeier en daarbij heeft ze nog eens een opvallende, aangename geur. Wij vinden ze in elk geval een goede keuze, voor wie de ruimte heeft tenminste want het is geen kleine dame.  Geschikt voor middelgrote vijvers en grotere vijvers.