Nymphaea Froebelii 1898


De enige échte kelkvormige waterlelie, deze Nymphaea Froebelii.  Deze oeroude waterlelie is wel klein en fijn, maar staat heel goed haar mannetje tussen al die groten.

Nymphaea Froebelii: de bloem

DSC_3263
Nymphaea Froebelii 1898

De bloem is donkerrood en de enige kelkvormige waterlelie in onze collectie, bij ons weten de enige sowieso. Ze heeft een felgeel hartje en staat graag rechtop boven de bladeren. Deze waterlelie begint reeds vroeg aan haar bloeiperiode hier in België en is een goede bloeier voor ons klimaat. De bloem is licht geurend en kan tot 12 cm groot worden.  Ze is absoluut niet geschikt als snijbloem. Het is een enkele (slechts 18 bloemblaadjes), zeer eenvoudige bloem, de kelkblaadjes staan veelal horizontaal en zijn lichtroze met donkerroze strepen.

Nymphaea Froebelii: de plant

Nymphaea Froebelii 1898
Nymphaea Froebelii 1898

Het blad is eerst bruinrood met donkere vlekken en wordt later olijfgroen.  Het is een ovaal blad met open sinus.  Een blad van deze waterlelie wordt tot 15 cm groot.
De plant heeft een bladspreiding van iets minder dan een meter. Je plant ze het beste tussen de 20 en 50 cm diepte. Deze plant is een goede groeier en bloeier en dat heeft ze natuurlijk te danken aan haar Marliac wortelstok.

De mening van Agua

Als enige Zwitserse waterlelie, heeft ze natuurlijk een streepje voor, we houden wel van aparte dingen.  Naar het schijnt doet ze het ook beter in koudere streken, perfect dus voor bij ons. Dat alleen maakt natuurlijk niet dat we er zo enthousiast over zijn.  Deze meer dan 100 jaar oude variëteit, is een echte goede bloeier en heeft een heel aparte bloemvorm.  De bloemen staan altijd ver van het wateroppervlak af en staan mooi in contrast met de groene bladeren.  Deze plant is zeer geschikt voor kleine siervijvers en een tonnetje op het terras.