Nymphaea Escarboucle 1909


Hoewel al meer dan 100 jaar oud, nog steeds één van de mooiste rode waterlelies ooit, deze elegante Franse dame.

Nymphaea Escarboucle: de bloem

De bloem van deze felrode waterlelie is eerst kopvormig, maar bloeit dan mooi stervormig open.
Ze heeft prachtig gelijkmatig gekleurde, granaatrode bloemblaadjes die dan nog eens een mooie satijnglans hebben ook.
De kelkbladen zijn karmijnrood gestreept. Deze dame is een deugniet want ze blijft graag wat langer op en sluit dus wat later op de avond. Ze geniet ervan om zachtjes op het water te dobberen.
De bloem wordt wel 15 cm groot en ruikt lekker, maar ze is niet zo geschikt als snijbloem.
De meeldraden zijn geel.

Nymphaea Escarboucle

Nymphaea Escarboucle: de plant

Het blad van deze vurige dame is bijna rond en heeft een egale rand.
Een jong blad is wel nog kastanjebruin, maar een volwassen blad is prachtig olijfgroen. Het wordt als nel zo’n 25 cm groot. De sinus is meestal half open.

De plant neemt plus minus 120 tot 150 cm van het wateroppervlakte in beslag. Je kan haar plaatsen tussen de 40 en 100 cm diep. Wij vinden zo’n 70 à 80 cm ideaal. Zoals u weet zal u meer bloem en blad hebben, hoe ondieper u ze plaatst.
Natuurlijk is het een goede groeier met haar Marliac wortelstok.

De mening van Agua

De Nymphaea Escarboucle is een zeer oude variëteit. We spreken over meer dan 110 jaar oud. Het is dan wel een klassieker, maar ze is zeker en vast niet ouderwets. Elk jaar komen er nieuwe variëteiten op de markt, waardoor de oudere dreigen te verdwijnen. Deze zal echter steeds haar plaats blijven opeisen. Een Nymphaea Escarboucle die zich goed voelt, zal sowieso met alle aandacht van de passanten gaan lopen. Haar prachtige felrode, grote bloemen op een grasgroen bladerdek…onweerstaanbaar mooi.