Nymphaea Crimson Red 2006


Een unieke, kleine rode waterlelie, deze Nymphaea Crimson Red

Nymphaea Crimson Red: de bloem

DSC_8037
Nymphaea Crimson Red 2006

De bloem van deze waterlelie is, zoals de naam ook doet vermoeden, karmozijn rood. De bloemblaadjes zijn naar binnen toe gekruld en hebben een verfrommelde look, typisch voor vele tropische waterlelies.  Ook het feit dat de bloem meestal zo’n 5-tal cm boven het wateroppervlak staat, doet vermoeden dat ze een tropische ouder heeft.  Deze kleine schaalvormige bloem wordt zo’n 10 cm groot. Zowel de kleur als de vorm doen ons dan ook onmiddellijk aan de tropische waterlelies denken. Meestal zullen de witte, buitenste bloemblaadjes naar beneden toe afhangen, hetgeen de bloem een voller effect geeft. Spijtig genoeg is ze eerder geurloos en ook niet geschikt al snijbloem.

Nymphaea Crimson Red: de plant

Nymphaea Crimson Red 2006
Nymphaea Crimson Red 2006

Het blad is eerst bruinrood en wordt later mooi effen donkergroen met eventueel een rode rand. Het is een rond blad met open sinus. Een blad van de Nymphaea Crimson Red wordt iets groter dan de bloem, zo’n 20 cm is.

Een plant die in alle vijvers thuishoort, mits je ze niet te diep plaatst tenminste.  Een 60-tal centimeter is het maximum voor deze madame.  Je kan ze ook gerust in een terrasvijver plaatsen, gezien ze vrij compact blijft.  Het is de enige waterlelie in onze collectie van de hand van Ben Gibson, zoon van Perry Dean Slocum.

De mening van Agua

Deze waterlelie heeft een zeer aparte vorm en kleur? Het is dan ook enkel zinvol om ze te kopen indien je een fan bent van deze toch wel unieke combinatie.  Ze kan overal wel geplaatst worden, deze Crimson Red, maar zelf vind ik ze het mooiste staan op een 30 à 40 cm diepte.  Ze blijft vrij compact en is daarom wel geschikt voor tonnetjes of kleinere siervijvers.