Nymphaea Colonel A.J. Welch 1929


De eerste levendbarende winterharde waterlelie, deze Nymphaea Colonel A.J. Welch.

Deze variëteit hebben we al zon 15-tal jaar in ons bezit. Het grote voordeel van deze waterlelie is dat je ze best diep mag planten, dit vooral om te voorkomen dat de bladeren boven elkaar zouden groeien. Deze zeer sterke waterlelie, heeft kanariegele bloemen.

Nymphaea Colonel A.J. Welch: de bloem

DSC_4386
Nymphaea Colonel A.J. Welch 1929

De bloem is meestal niet perfect gevormd en vrij klein in verhouding met het blad. De stervormige kanariegele bloem wordt zo’n 12 cm groot. Veel bloemen moet je niet verwachten van deze plant, maar toch behoort ze in elke collectie thuis. Waarom? Omdat ze één van de weinige winterharde waterlelies is, die levendbarend is.  U leest het goed: Levendbarend…  Je hebt zo’n 5% kans dat er een nieuw plantje ontstaat uit de oude bloem… spannend en alleen daarvoor al is het toch elke keer weer uitkijken naar de bloem… zullen we deze keer van dit wonder kunnen genieten of rot de bloem gewoon weg na de laatste bloeidag…

Nymphaea Colonel A.J. Welch: de plant

Het ronde blad van de Nymphaea Colonel AJ Welch is olijfgroen.  Bij jongere bladeren heb je mooie kastanjebruine vlekken, die meestal zullen verbleken.  De sinus kan zowel open als overlappend zijn.  Het blad wordt zo’n 23 cm groot.

DSC_4176
Nymphaea Colonel A.J. Welch 1929

De plant kan zeer diep geplant worden, tot wel 150 cm diep, sommige zeggen tot 2 meter.  Met haar Marliac wortelstok is het een zeer grote groeier en als je ze ondiep plaatst is de kans groot dat de bladeren zo overwoekeren dat je die enkele bloemen zelfs niet ziet.  Hetgeen natuurlijk zonde zou zijn, het moest maar eens een levendbarende bloem zijn daar onder die bladeren verstopt.  Deze waterlelie doet het uitzonderlijk goed in heel fris water.  Ze wordt soms verwisseld met de Nymphaea Sunrise.  Een bladspreiding van 180 cm is geen uitzondering.

De mening van Agua

De Nymphaea Colonel A.J. Welch is vooral een interessante waterlelie, in het bijzonder voor de verzamelaar.  Ze zou tot 150 cm diep kunnen geplant worden, hetgeen vrij uitzonderlijk is en voor sommige onder u wel heel interessant kan zijn.  We hebben het echter nog nooit geprobeerd, 1 meter is geen probleem dat weten we wel zeker. Zelf vinden we het geen goede bloeier, daarnaast is de bloem ook niet echt spectaculair, behalve natuurlijk wanneer het een levendbarende bloem is, maar ook dat is dan weer enkel interessant voor verzamelaars.