Nymphaea Caroliniana Nivea 1893


Grote hagelwitte bloemen met fijne en symmetrische bloemblaadjes en een heerlijke parfum erbovenop, dat is kort en bondig deze Nymphaea Caroliniana Nivea.

Nymphaea Caroliniana Nivea: de bloem

DSC_8698
Nymphaea Caroliniana Nivea 1893

De bloem van deze waterlelie is zo helder wit dat het bijna pijn doet aan de ogen :-).  De stervormige bloem staat graag zo’n 10 cm boven het wateroppervlak. Daarbij zullen de buitenste bloemblaadjes naar beneden afhangen, hetgeen de bloem een vol effect geeft. Deze elegante bloem heeft een mooi geel hartje dat in contrast staat met de helderwitte bloemblaadjes. Deze bloemblaadjes zijn zeer fijn en geven de waterlelie die extra elegantie. De bloemen worden zo’n 12 à 14 cm groot.  Ze ruiken heerlijk zoet, maar zijn spijtig genoeg niet geschikt als snijbloem, niet afknippen dus deze bloemen.

Nymphaea Caroliniana Nivea: de plant

Nymphaea Caroliniana Nivea 1893
Nymphaea Caroliniana Nivea 1893

Het mooie blad van deze dame is grasgroen met een lichte rode rand.  Het ronde blad wordt zo’n 20 cm groot en heeft een open sinus.
De plant neemt gemakkelijk 75 à 90 cm wateroppervlakte in beslag.  Je plant haar het beste op 40-80 cm diepte, zo zullen de bladeren mooi op het wateroppervlak blijven drijven en de bloemen niet achter de opgeschoten bladeren verscholen zitten.

De echte Nymphaea Caroliniana Nivea  is spijtig genoeg zelden in de handel te verkrijgen.

De mening van Agua

Deze waterlelie heeft een zeer elegante persoonlijkheid.  De bloem is echt mooi en staat in mooi contrast met de grasgroene bladeren.  Indien je op zoek bent naar een witte stervormige waterlelie dan lijkt me deze ideaal.  Het enige nadeel is dat ze meer blad geeft dan bloem….
Joseph Bory Latour-Marliac zou deze waterlelie ooit aangeraden hebben voor de Jeremiah Colman’s Fountain Bassin.  We vermoeden wel op veilige afstand van de fontein 🙂