Nymphaea Candidissima Rosea 1884


Een delicate oude dame, deze Nymphaea Candidissima Rosea, benoemd in het jaar 1884.

Nymphaea Candidissima Rosea: de bloem

DSC_4430
Nymphaea Candidissima Rosea 1884

De bloem van deze waterlelie is helemaal niet gekend bij het grote publiek, want je zal ze niet snel in de handel vinden.  Deze zeldzame waterlelie is nochtans de moeite waard. De bloemen zijn kopvormig en de buitenste bloemblaadjes zijn iets donkerder roze gekleurd en de binnenste zijn delicaat roze. De bloemen worden zo’n 10 à 12 cm groot.  Ze staan veelal enkele centimeters boven het wateroppervlak zodat ze mooi boven de veelvuldige bladeren uitkomen.  Deze bloemen geuren heerlijk, maar zijn spijtig genoeg niet geschikt als snijbloem. Spijtig is wel dat ze vruchtbaar zijn, dat houdt in dat je voorzichtig moet zijn om de variëteit rein te houden.

Nymphaea Candidissima Rosea: de plant

Nymphaea Candidissima Rosea 1884
Nymphaea Candidissima Rosea 1884

Deze bladeren zijn eerst roodbruin en worden later mooi groen. De bladeren worden gemakkelijk zo’n 18 cm groot. Deze ronde bladeren hebben meestal een open sinus.
De plant heeft een bladspreiding tussen de 90 en 120 cm en is dus geschikt voor de middelgrote vijvers. Je plant haar best niet te diep, tussen de 30 en 60 cm is meer dan voldoende.  Zo zal ze voldoende bloemen geven en kan je ten volle genieten van de delicate bloemen.

De mening van Agua

De kleur en vorm is zeer typisch voor oudere variëteiten, maar daarom niet minder mooi.  We raden haar vooral aan voor de liefhebbers of wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige waterlelie die toch iets specialer is dan de gewone wittekes.