Nymphaea Black Cherry 2010


De zwarte kers op de taart komt van niemand minder dan Tony Moore.  In 2010 geboren in Canton, Ohio, de Nymphaea Black Cherry, niet Tony Moore natuurlijk.  In 2013 is deze schoonheid reeds in België te bewonderen.

Nymphaea Black Cherry: de bloem

DSC_4189
Nymphaea Black Cherry 2010

De bloem van deze Nymphaea Black Cherry is misschien wel klein, maar daarom niet minder stoer. De stervormige bloem zal elke bloeidag een beetje donkerder worden en de naam Black Cherry is dus absoluut goed gekozen. De combinatie van de donkerrode bloemblaadjes en felgeel hartje, maakt van deze waterlelie een toppertje.  De bloemen worden zo’n 7 à 10 cm groot en staat meestal enkele centimeters boven het wateroppervlak uit. Ze hebben een lichte aangename geur, maar zijn spijtig genoeg niet geschikt als snijbloemen.

Nymphaea Black Cherry: de plant

Nymphaea Black Cherry 2010
Nymphaea Black Cherry 2010

Het blad is rond, mooi groen en heeft een open sinus.  De bladeren worden zo’n 12 à 15 cm groot.
De plant heeft een bladspreiding van zo’n 75 cm en doet het zeer goed op een diepte tussen de 40 en 60 cm.
We hebben deze bloem rechtstreeks gekregen van de kweker Tony Moore, momenteel testen we ze dan ook uit voor België.  De hierboven beschreven groottes kunnen dan ook nog aangepast worden de komende jaren. We houden jullie zeker op de hoogte.

De mening van Agua

Wij zijn altijd al fan geweest van de donkerrode waterlelies, de Nymphaea Black Princess, de Nymphaea Almsot Black.  Momenteel lijkt deze waterlelie nog niet zo donker, maar zoals gezegd, we testen nog verder uit.  Ze is in elk geval heel donker en ook helemaal anders met haar stervormige bloem.  We denken dan ook dat dit een zeer grote aanwinst is voor onze collectie.  Misschien ook de oplossing voor wie graag een donkerrode wou, maar niet zoveel ruimte heeft.  Deze lijkt veel compacter te blijven dan de andere “zwarte”.
Plant haar zeker niet te ondiep, want dan gaan de bloemen schuin liggen ipv mooi rechtop te staan.